Timanfaya Nationalpark

Las Montañas de Fuego på Lanzarote
Hvis det ikke lige var for den kraftige blå himmel, kunne mange fotos af landskaberne i Timanfaya være taget på planeten Mars. De uberørte vulkaner og lavamarker i denne nationalpark på 5000 hektar tæt ved vestkysten af øen Lanzarote er noget af det mest spektakulære og pittoreske man kan opleve på De Kanariske Øer. Stedet er helt uberørt af mennesker, og hverken vegetationen eller klimaet har haft tid til at ændre skønheden ved den røde og solsorte jord, som er udnævnt til biosfærereservat af Unesco.
Hvordan besøger man Timanfaya Nationalpark
For at man bedre kan bevare den miljømæssige kvalitet i Timanfaya, er det kun er muligt at besøge visse områder, og i nogle af dem må man betale for at komme ind. Udbuddet af mulige aktiviteter er imidlertid meget stort. Børnene vil begejstres ved at mærke varmen, som stiger op mellem klipperne under den sovende vulkan. De mest ihærdige tager på en dromedartur og drager ud i de flerfarvede vulkanlandskaber. Og hvis man er vild med videnskab, kan man få tørsten slukket i det storartede informationscenter i Mancha Blanca.
Højde
194 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Recreation areas
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Vulkanrute og vandrestier

Vandretur mellem lava i Timanfaya

Denne rute er den mest behagelige, hvis man vil tæt på og opleve skønheden ved Montañas de Fuego i Timanfaya Nationalpark, på Lanzarote. Efter at have betalt entrébilletten skal den besøgende blot gå hen til forbjerget, Islote de Hilario, og vente på, at det bliver hans tur at komme op i bussen, som kører ruten med afgang netop herfra. Når man først er om bord, kommer man på en 40 minutters rejse i et landskab, der næsten ligner en fremmed planet.

Ruten, som der fortælles om over lydanlægget, fører hen til parkens mest bemærkelsesværdige steder: vulkanske kegler og rør, som stort set er uberørte, ejendommelige lavastrømme, som er ved at forsvinde under lav og lag af rødligt lavastøv. Som et alternativ til at vandre gennem dette landskab, der er næsten uændret siden det blev skabt, anbefales pladsreservation på ruten langs kysten og på Termesana-ruten med dens tilhørende korte varianter, som alle sammen er gratis.

Imagen
Título
Restaurant El Diablo

Den vulkanske grillrestaurant César Manrique

Det er få steder i verden, hvor man kan spise på en restaurant, som er bygget op omkring en stegeovn drevet af varmen fra en sovende vulkan. En af dem er Restaurant El Diablo, som ligger på Islote de Hilario i Timanfaya Nationalparken. Ovnen består af en åben, vandret kanal, der går ind i klippen og hvorpå man steger kød, fisk og andre lokale produkter fra øen.

Restauranten er også blevet en attraktion på grund af sit design, som Lanzarote-kunstneren og naturforkæmperen César Manrique har stået for, sammen med andre initiativer for at forskønne øen, der i dag er biosfærereservat af Unesco. Restaurantens store vinduespaneler giver en fantastisk udsigt til las Montañas de Fuego og til kunstige gejsere og naturovnene ved Islote de Hilario.

Imagen
Título
Islote de Hilario

Opleve kunstige gejsere på Lanzarote

Turismen i Timanfaya Nationalpark er koncentreret omkring Islote de Hilario og her kan man med egne øjne opleve hvorfor vulkanerne på dette sted kaldes 'ildbjerge'. Forbjerget, Islote de Hilario, er netop et af de steder, hvor de sovende vulkaner på Lanzarote især udsender varme. Der er steder på dens overflade, hvor temperaturen når op på 100 grader. Parkens personale viser hvordan denne geotermiske afvigelse tager sig ud i form af gejsere og naturlige ovne.

Man kan komme op til denne lille bebyggede bakke fra et sted på landevej LZ-67, hvor der står et skilt til parken: en metalskulptur kendt som Timanfayas Djævel Entrébilletten giver adgang til den lille ø og til vulkanruten. Inde i området ligger restauranten El Diablo, der ligesom metaldjævelen er tegnet af den store kunstner fra Lanzarote, César Manrique; restaurantens stegeovn benytter varmen fra vulkanen.

Imagen
Título
Kameltur

Dromedartur i Montañas de Fuego i Timanfaya

Et eksotisk alternativ til at besøge Timanfaya Nationalparken til fods eller i bus, er at gøre det på ryggen af en dromedar. Denne tur, som man betaler for, begynder i Echadero de Camellos, der ligger ved landevej LZ-67, ved parkens østlige grænse. Herfra udgår dromedarkaravaner med to turister på hvert dyr, og på 20 minutter bevæger de sig gennem den sydlige skråning af bjerget Timanfaya.

På turen kan man stifte bekendtskab med disse venlige dyr, som er tilpasset det tørre klima og meget nært knyttet til Lanzarotes nyere historie. Når man først vænner sig til dyrets blide vuggen, begynder man at opdage de geologiske underværker langs ruten: vulkankegler i glødende farver, rynkede lavemasser og skråninger af fint, vulkansk aske. Hvis man ønske at vide mere om dromedarer og turene, anbefales det at besøge det lille museum i el Echadero.

Imagen
Título
Vulkanudbrud i Timanfaya

Vulkanernes historie på Lanzarote

De vulkanudbrud, som skabte Timanfaya Nationalparken og ændrede øen Lanzarote for altid indtraf for næsten 300 år siden, mellem 1730 og 1736. I de seks år fik et utal af vulkaner jorden til at skælve, og spyttede lava og hvidglødende klippestykker ud i et væk. Takket være detaljerede beskrivelser foretaget af folk fra egnen, heriblandt præsten fra landsbyen Yaiza, har man godt kendskab til de største og længste vulkanudbrud på De Kanariske Øer.

Vulkanernes hektiske aktivitet skabte nye landskaber, men udslettede også nogle af øens landsbyer. I 1736 gik mange af øens beboere i kristen procession og plantede et kors for at bede Jomfru Maria om at stoppe den lavastrøm, som truede med at gøre det af med landsbyen Tinajo. Den gloende lave stoppede før det nåede hen til korset og de jublende troende lovede at rejse et kapel til ære for denne nye Jomfru Maria-skikkelse, Vulkanernes Jomfru.

Imagen
Título
Besøgs- og informationscenter i Mancha Blanca

At opleve et vulkanudbrud i Timanfaya

De moderne og tilgængelig installationer på dette informationscenter, og stedets mange metoder til præsentation af nationalparkens værdier, er bestemt et besøg værd. Museet ligger udenfor parken ved landevej LZ-67 før man når til El Taro, og kun få kilometer fra byen Tinajo; der er gratis entré.

Museets audiovisuelle præsentation viser på 30 minutter de dramatiske hændelser, som i løbet af seks år i det 18. århundrede rystede øen Lanzarote og ændrede den fuldstændig, og forærede den nuværende befolkning denne skat ved navn Montañas de Fuego. En del af udstillingen, kaldet La Cueva, forsøger at give den besøgende en følelse af hvordan det må have været at opleve disse drastiske hændelser på nært hold.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Tænd ikke ild uden for de tilladte områder, og vær i særdeleshed forsigtig med det i sommermånederne.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
3
10
262
10045