Et hav fuld af liv

Skildpadder, rokker, havengle, sværdfisk eller store tunfisk samt masse forskellige fisk og pattedyr som f.eks. delfiner og hvaler. Én af særegenhederne ved De Kanariske Øers havbestand er sameksistensen af forskellige arter i det samme miljø. Øgruppen tilbyder de besøgende et hav fuld af liv at opdage.

Contenido

De Kanariske Øer har kilometervis af kyst, hvor sejlentusiaster kan foretage en masse forskellige sejladser. Disse kyster skjuler desuden en skat under vandet – en verden, man kan opdage uden behov for at foretage store dykninger.

Indvirkningen af havet, der omringer De Kanariske Øer og dens geografiske beliggenhed, har givet anledning til en frodig havflora og -fauna. Golfstrømmen, de store dybder mellem øerne og manglen på oceaniske plateauer har været afgørende for naturens valg af de arter, der bor i øhavet. Det er også muligt at finde forskellige havmiljøer fra ø til ø. Fra beskyttede områder til andre, der er udsat for åbent hav, klippebunde og sandbunde, lave og store dybder, lokale strømme og varierede havtemperaturer.

Dette giver en unik havfauna og -flora. På De Kanariske Øer kan man finde arter, der er typiske at finde i det kolde vand i Nordatlanten, andre, der er mere typiske for varmt vand (tropisk indflydelse), eller dyr, der normalt opholder sig omkring østkysten af Amerika, særligt i Det Caribiske Hav og Den Mexikanske Golf.

Contenido

Havdiversiteten på De Kanariske Øer svarer til antallet af arter, der kan findes i havet. Øhavet har mindst 500 fiskearter, 80 typer hvaler og 5 havkrybdyr udover en stor varietet af brun- og rødalger, svampe, søpindsvin, bløddyr og blæksprutter som f.eks. ottearmet blæksprutte, søagurk, søstjerne osv. Blandt de mest kendte fisk er papegøjefisk, havål, muræne eller vragfisk, som også er typiske i den kanariske gastronomi.

På klippebunden fremmer det gode lys den biologiske diversitet i modsætning til sandede områder, som er fattigere på grund af sandets kontinuerlige bevægelse forårsaget af bølgerne. Langt fra kysterne og ved en større dybde finder vi "sebadales", som er havgræsenge, som er levestedet for et stort antal små hvirvelløse dyr og yngel af forskellige fiskearter.

Contenido

En anden karakteristika for De Kanariske Øer er tilstedeværelsen af mange hvaler i øhavet. Det er muligt at opleve op til 30 forskellige arter af dette havpattedyr i deres naturlige omgivelser. Området mellem Tenerife og La Gomera er det sted i øhavet, hvor der er flest hvaler og delfiner, men de kan dog også ofte ses langs kysten ved Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura og El Hierro.

Varieteten af hvaler er så stor, at det på en dag er muligt at se op til ni forskellige arter, hvilket kun forekommer meget få steder i verden. Det er bl.a. muligt at se se den kortluffede grindehval, halvgrindehvalen, kaskelothvalen, øresvinet, atlantisk plettet delfin, blåhval og næbhvaler.

Contenido

At spotte halen eller finnen på ét af disse iøjnefaldende dyr er en stor attraktion blandt de sejlere, der besøger De Kanariske Øer. Men det er også en udfordring og et stor ansvar, fordi de skal vide, hvordan de sikrer disse havpattedyrs velfærd med muligheden for at se dem på nært hold.

Disse arter er desuden fredede for at bevare deres økosystem og undgå, at de forsvinder fra øhavet. De både, der nærmer sig observationsområderne, skal overholde nogle fastlagte regler og de anbefalinger, der kommunikeres fra de nærmeste havne eller marinaer.