Lyden af kanarisk musik

Tradition og folklore på De Kanariske Øer

Den traditionelle kanariske musik har dybe rødder i de oprindelige indbyggeres kultur. Men med tiden har den udviklet sin egen personlighed og er uden at miste sin essens blevet påvirket udefra på mange måder, hvilket har gjort den til en meget mere varieret musikstil, end den oprindeligt var.

Contenido

Musikken på har på De Kanariske Øer bidraget til at knytte bånd og forene folk i mange af livets situationer: under pløjning og tærskning på landet, ved ritualet ”rancho de ánimas”, hvor man synger for de dødes sjæle, eller ”folías”, ”isas” og ”malgueñas”, når der skal danses. At opleve musikken til de lokale og traditionelle fester, på festivaler eller i koncertsale øger forståelsen for den kanariske kultur.


Contenido

De Kanariske Øers Internationale Musikfestival har i 30 år tilbudt høj kunstnerisk kvalitet og er blevet en international referent blandt klassiske musikfestivaler for orkestre i hele verden. Blandt andet derfor er det den, der hvert år indleder musikaktiviteterne i Europa, idet den starter i januar og fortsætter i februar, hvilket er muligt på De Kanariske Øer grundet de milde temperaturer året rundt. 

Contenido

Det er også kendt som Auditorio de Las Palmas de Gran Canaria, men det bærer navnet Alfredo Kraus ‒ De Kanariske Øers internationalt kendte tenor, som er elsket af det brede publikum ‒ for at vise taknemmelighed for hans store arbejde inde for musikken. Auditoriet er designet af arkitekten Óscar Tusquets og rejser sig på et fundament af vulkansten. Den samlede overflade er på 16.750 m2, fordelt på 25 sale, som også huser nogle af koncerterne til De Kanariske Øers Internationale Musikfestival.

Contenido

Tidligere gik det under navnet Auditorio de Tenerife, men dets nuværende navn er til ære for den tidligere præsident for De Kanariske Øers regering, som stod bag opførelsen. Dets moderne design med imponerende, rene linjer og kurver er designet af den berømte arkitekt Santiago Calatrava. Auditoriet er en attraktion i sig selv og tilbyder koncerter med varierende musikstilarter og optrædener med forskellige typer scenekunst. 

Contenido

Der findes mange typiske instrumenter fra De Kanariske Øer, såsom ”chácaras”, den særlige tværfløjte fra El Hierro, trommen fra La Gomera og selvfølgelig det vigtigste af alle kanariske instrumenter: ”el timple”. Disse instrumenter er en del af folkloren og sætter rytmen til de typiske danseoptrin og processioner, hvor der ikke må mangle ”sirinoques”, ”sorondongos”, ”isas”, ”seguidillas”, ”echados” elller ”siotes”, som alle er traditionelle danse.