Tradition og sport forenet i kanarisk latinersejl

Kanarisk latinersejl er et identitetstegn for De Kanariske Øer. Det stammer fra de gamle både, der blev anvendt til fiskeriaktiviteter og transporten af passagerer og varer fra åbent hav til fast grund, og det er blev en lokal sportsgren med en stærk tradition, især på Gran Canaria og Lanzarote.

Contenido

Latinersejlet er ikke eksklusivt for De Kanariske Øer, men det er det kanariske latinersejl på grund af dets særlige karakteristika. Det anses for værende en lokal sportsgren i øgruppen, og det har dyb tilknytning til Gran Canaria og Lanzarote, hvor der afholdes sportsbegivenheder med et stort antal følgere.

Imagen
Vela latina
Vela latina
Contenido

Denne type både med et trekantet sejl blev anvendt i Europa – både til de store skibe, der sejlede rundt i måneder, samt til fiskeri i Middelhavet. I øgruppen er det muligt, at de blev indført af spanierne og portugiserne, der ankom fra Amerika efter erobringen.

Contenido

I slutningen af det 19. århundrede med opblomstringen af havneaktiviteten i Las Palmas de Gran Canaria begyndte man at anvende disse både til at foretage mindre kommercielle transaktioner mellem de både, der lå forankrede i bugten og de lokale forretninger. Oprindelsen til kapsejladserne kan muligvis findes i konkurrencen, der opstod mellem disse både om at komme først frem til de store både, der lå forankrede i bugten.

Contenido

Denne type kapsejlads blev populær og begyndte at blive en del af byfesterne. Det vides, at den første kapsejlads fandt sted under Naval-byfesten i 1900, i farvandet i Puerto de la Luz, hvilket forårsagede stor begejstring og accept blandt publikum.

I løbet af de første årtier af det 20. århundrede blev der afholdt kapsejladser i latinersejl, som i 1909 blev fremmet af Real Club Náutico de Gran Canaria. Men det første reglement, man har kendskab til, er fra 1933. Fra dette øjeblik blev bådene med latinersejl, "botes", som de kaldes på Gran Canaria, mere og mere populære, og de gik fra at være en traditionel begivenhed til en sportsgren, og er i dag en oprindelig sportsgren, der er beskyttet af lokalregeringen som værende af kulturel interesse.

Contenido

Kapsejladsen med både med latinersejl, der afholdes på kysten ud for Las Palmas de Gran Canaria, er uden tvivl den mest populære inden for denne modalitet af latinersejl, der findes i øgruppen. Sejlenes særlige dimensioner og den specialiserede rigning til konkurrence udelukkende i bidevindskurs giver bådene nogle karakteristika, der gør dem unikke i verden.

Bådene konkurrerer i månederne mellem marts og september. Ruten foregår fra syd til nord langs kysten ud for byen. Således kan interesserede følge sejladsen fra fast grund. Starten finder sted i området, der er kendt som "det grimme hav" ved indgangen til den sydlige del af Las Palmas de Gran Canaria, og ankomsten foregår omkring lystbådehavnen.

Contenido

Konkurrencerne afholdes af Federación de Vela Latina Canaria. "Las pegas", eller "båd mod båd", er det, der er kendt som Campeonato Provincial (provinsmesterskabet). Det er den vigtigste og mest ønskede titel blandt alle deltagerne. Der afholdes andre konkurrencer i løbet af sæsonen: Copa Isla de Gran Canaria, Torneo Eliminatorio og Trofeo Federación. Hver har sine egne karakteristika og vigtighed inden for denne sportsgren.

Contenido

En båd med kanarisk latinersejl har nogle mål og særlige egenskaber, der gør den speciel. Forholdet mellem størrelsen på skroget og sejlet er fuldstændig ulogisk, og det er derfor et sandt skue at se den sejle. Båden har en indvendig længde på 6,55 m, og sejlet er mere end 12 meter. Derudover består besætningen af minimum 8 personer og maksimalt 13, og de har hver især deres specifikke funktion.

En karakteristika, der gør det muligt at forstå rodfæstelsen af denne sportsgren til Las Palmas de Gran Canaria er, at størstedelen af bådene er tilknyttet et kvarter eller et område af byen. Bådene tilhører desuden mange gange en familie, og besætningerne forbliver således tilknyttet en båd generation efter generation.

Contenido

Den anden modalitet af latinersejl på De Kanariske Øer er "barquillos", som er at finde på Lanzarote og Fuerteventura. Selv om den mest populære båd har en indvendig længde på 5 meter, er der andre på mere end 8 meter. Én af de store forskelle fra bådene på Gran Canaria er bl.a. formen af skroget, og at den kan sejl i alle retninger.

Oprindelsen til "barquillos" på Lanzarote skal også findes i fiskebådene, som man anvendte i visse områder omkring Lanzarote. Under San Ginés-byfesterne, der blev afholdt i Arrecife, afholdt fiskerne kapsejladser med deres både. Sportskonkurrencerne blev dog ikke reguleret før 1980'erne. På nuværende tidspunkt afholdes ligaerne i øsamfundet mellem april og november, og sæsonen afsluttes altid med de kanariske mesterskaber med deltagelse af både fra Lanzarote, Fuerteventura og Gran Canaria.