Rute hen over La Palmas vulkaner

En tur til epicenteret af ét af verdens mest fascinerende naturfænomener

På grund af udbruddet i 2021 er der stadig folk, der forbinder La Palma med en vulkan, men dette er langt fra sandt. Øen har altid været et sted, hvor naturen, strandene, kulturen, historien, gastronomien og de lokale traditioner har brilleret under en unik stjernehimmel. Stier, vandudspring, huler. Udover vulkaner tilbyder Den smukke ø uforglemmelige oplevelser.

Imagen
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

Med 85 dage blev udbruddet i september 2021 det længste inden for de sidste 400 år og overgik rekorden for Tehuya-vulkanen fra 1585. Det primære lavadelta havde en konstant vækst, og strømmene i den nordlige zone var aktive i månedsvis, hvilket skabte et andet, meget mindre, lavadelta. En del af lavastrømmene og emissionsstederne, der blev genereret under udbruddet, udgør en del af det beskyttede naturområde Tamanca.

Contenido

La Palma er kendt for at være vulkanernes land. Dens territorium gør det muligt at udforske dette naturfænomen på tæt hold uden risiko. Størstedelen befinder sig i Cumbre Vieja, som er en ryg beliggende i den sydlige del, og som er karakteriseret ved at være den mest aktive og bedst bevarede i hele den kanariske øgruppe. Den udgør også starten på den berømte vulkanrute, som er en lang sti, der inviterer os til en tur blandt disse giganter, der er opstået fra jordens indre.

Contenido

Stien starter i Refugio de El Pilar og gør det muligt at komme til Fuencaliente, hvor vulkanen Teneguía, hvis udbrud i 1971 var det sidste på La Palma forud for det i 2021, er beliggende. Fra denne vulkan er det blot at fortsætte nedstigningen og finde saltminerne og  fyrtårnet i Fuencaliente, som er det sydligste punkt på øen og slutningen på ruten.

Fra Refugio del Pilar, som er beliggende i en højde på cirka 1.500 meter, er turen på cirka 18 kilometer, og det er muligt at opdage kratere og størknede lavasøer og -strømme, hvor vegetationen vokser. Lidt længere fremme, ved en maksimal højde på 2.000 meter, finder vi Las Deseadas og muligheden for at stoppe og beundre det, der for mange er La Palmas bedste udsigt, og hvorfra det på klare dage er muligt at se Tenerife, La Gomera og El Hierro.

Contenido

Udover Teneguía, hvor det er muligt at besøge det område, der var mest påvirket for 50 år siden, er der andre vulkaner, hvis man vil opleve mere.

Nogle årtier før Teneguía og Tagoro, i 1949, var det i San Juan-vulkanen på øen La Palma (der også er kendt som Nambroque), at man registrerede vulkansk aktivitet. Med tiden har vegetationen genvundet terrænet, hvilket har givet en fantastisk kontrast af sort og grøn samt muligheden for at nyde det under en gåtur hen over de tidligere vulkanske lavastrømme.

Contenido

Denne vulkan, der er ældre – og formentlig derfor mindre kendt – men lige så fascinerende er San Antonio. Den er beliggende i Los Canarios, i den sidste del af vulkanruten, og dens udbrud dateres til 1677-1678. Det er en vulkan, der er let tilgængelig for alle, da dens sti er fuldstændig tilpasset bevægelseshæmmede personer. Dens krater, der udgør en næsten perfekt cirkel, er et fortrinligt sted, hvorfra man kan observere Teneguía i al dens vælde.

Contenido

Tak til dr. Juana Vegas Salamanca, koordinator for forskningsgruppen for kulturarv og geodiversitet i det spanske institut for geologi og mineforskning (rådet for videnskabelig forskning), for samarbejdet i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel.