Vallebrón

Trekking mellem mytiske bjerge og gamle kapeller.
På den nordlige del af øen Fuerteventura vandres der på Vallebrón-markstien på den første strækning tæt på Tindaya, et berømt bjerg, der for det oprindelige folk ("la cultura majorera") havde karakter af et helligt sted. Herfra kommer man til Enmedio-bjerget, hvor man kan besøge det enestående landbrugssystem, inden bjerget La Muda rundes. Den sidste trekkingstrækning fører til øens centrale slette igennem La Matilla, hvorefter man når frem til landsbyen Tefía med San Agustín-kapellet, opført i 1714.
Vandring i en dal, der er hjemsted for tabaiba-træet og rovfugle
Vallebrón-ruten med 16 km sti går igennem en U-formet dal, der er delt af to dalstrøg med naturlig vegetation bestående af fortrinsvis tabaibal samt tørt krat og buskads med torngyvel og andre tornede buske. Fra fuglefaunaen kan fremhæves en lokal udgave af ådselgribben (el guirre) og den kanariske bynkefugl, der er hjemmehørende på øgruppen. Ruten, der har en høj sværhedsgrad, går ad bjergsti, almindelig sti og landevej på en 5 km strækning mellem La Oliva og Puerto del Rosario kommuner. Det anbefales at iføre sig passende tøj og sko. Husk solbeskyttelse og tilstrækkelig mad og drikke.
Length
15,7 km
Public transport
Localidad
La Oliva - Puerto del Rosario
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Vallebrón
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nuestra Señora de la Candelaria, Tindaya

Vores rute tager sit udgangspunkt ved Tindaya-kapellet, der nyder Jomfruen af Candelarias beskyttelse. Det er et ydmygt kapel fra det 18. århundrede med et eneste aflangt skib og tegltag. Facaden har en klokkegavl udført i møllestensmateriale, der står i kontrast til facadens hvide farve.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Mirador de Tindaya (Tindaya udsigtspunkt)

Med Montaña de las Tabaibas bag os når vi frem til indgangen til Vallebrón, hvorfra vi har en fantastisk udsigt til Montaña de Tindaya. Denne 400 m høje vulkan af trakyt rager imponerende op på Esquinzo-sletten. Øens oprindelige befolkning, de såkaldte "majos", betragtede dette bjerg som helligt. Forskellige steder på bjergets top findes den vigtigste samling på De Kanariske Øer af jodoforme graveringer - med form som fødder.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
gavias og "cadenas"

Straks ved nedstigningen til dalen er vi omgivet af "las gavias", den traditionelle dyrkningsmetode på Fuerteventura. Det er terrasser omgivet af jordmure. Vandet fra slugten føres ind igennem vandingskanaler. Marken ("la gavia") oversvømmes, så det kan "drikke", og derefter løber vandet videre til næste mark. Kæderne ser vi på dalens skråninger. Det er stenmure, der løber parallelt med flodsengen, og som går på tværs af skråningerne. De holder jord og vand tilbage og skaber således plads til tørlandbrug. Desuden er de meget nyttige til begrænsning af erosionen.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Vallebrón

Denne landsby ligger på dalens solside for foden af Montaña de Enmedio, der deler den øvre del af flodsengen i to. Denne samling af huse, der er omgivet af "gavias", ligger mellem palmerne og skaber et bylandskab, der er fuldstændig integreret i naturen, og som sindrigt ikke er i vejen for udnyttelsen af de frugtbare arealer.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nateros

Ved begyndelsen af den korte stigning, efter at være kommet forbi en klynge traditionelle huse, ligger der over en lille forsænkning en mindre samling haver med nogle frugttræer i kanten af stien. Det er de såkaldte "nateros", en sindrig metode til opsamling af afstrømningsvandet og det dynd og slam, som disse fører med sig og aflejrer i små fordybninger på skråningerne. Når de danner bassiner eller vandhuller, ser det ud, som om de laver fløde - deraf navnet "natero" (flødehul). Når stenmurene stopper vandet, akkumuleres det slam, som vandet fører med sig, på en sådan måde, at der dannes små haver, hvor det er muligt at plante frugttræer, der vokser takket være den fugtighed, som holdes tilbage.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
På kniven

De aflange og skarpe bakkekamme, som deler dalene, kaldes på Fuerteventura for "knive" (cuchillos). Den smalle bakkekam, som vi passerer, når vi går fra en skråning til en anden, og som kun er nogle få meter bred, udgør således æggen på disse knive, som den vedvarende erosion har givet denne skarpe form. Disse kæder af "knive", som er typiske for skråningerne i læsiden, er et særpræg ved landskabet på Fuerteventura.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
En sportslig tærskeplads

Landsbyen La Matilla er omgivet af "gavias", og midt i landsbyen finder vi en gammel tærskeplads af regelmæssige dimensioner. Den usædvanlige brug kan måske i første omgang virke forvirrende, eftersom vi midt på tærskepladsen finder skelettet af en basketballring og oven på tærskepladsens brosten ligger en ny belægning. Størrelsen af tærskepladsen fortæller noget om den betydning, som landbruget havde på øen. I år med høj nedbør blev Fuerteventura anset for at være øgruppens kornkammer.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
På sletten, Tefía

Tefía er en lokalitet på Fuerteventuras centrale slette, øens største sammenhængende landskab, der begynder i La Oliva og ender praktisk taget, hvor Jandía-landtangen begynder. Det er et åbent område med små bakker og spredte huse som Tefía,. Havudsigten lukkes inde af bjergene, der hæver sig op langs kysten. I Tefía kan vi afrunde vores tur ved at aflægge økomuseet i La Alcogida et besøg, hvor der er mulighed for at studere den traditionelle livsform på landet på Fuerteventura. Her ender så vores tur igennem de gamle opdyrkede områder.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
4
54784
10 13
262
10045