Cubo de la Galga

En vandrerute, hvor man kan lære den imponerende laurbærskov at kende
Cubo de la Galga ligger på nordøstsiden af øen La Palma og kan gøres i 2 dele: En rundtur igennem et mere farverigt område med laurbærskov og en længere rute, hvor stien når frem til bjerget La Galga med udsigtspunktet San Bartolomé, hvorefter der gås videre til Puntallana eller San Andrés y Sauces. Som prikken over i'et for denne tur, dog uden for turområdet, kan man nyde typiske retter på spisesteder i området.
En trekking-rute, der er tilpasset alle vandreentusiaster
Cubo de la Galga-vandreruten har en sværhedsgrad, der tillader at gå den sammen med børn og ældre mennesker. Den begynder imellem buskads og små buske og slutter blandt rigtige eksempler på områder med fayal-brezal. Turen er på ca. 12 km med en højdeforskel på op til 750 m, hvilket gør det muligt at tilbagelægge strækningen på ca. 4 timer. Det kan som altid anbefales at iføre sig passende tøj og sko samt medbringe mad og drikke, så man kan spise en let frokost på vejen.
Length
5 km
Public transport
Localidad
Puntallana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cubo de la galga
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Miljøoplysningscenter

Vi går ud fra parkeringspladsen ved det miljøoplysningscentret, og ved starten af ruten møder vi et fattigt Monteverde. Frugttræerne deler bund med bøgeskov og lyng, hvilket siger os, at vi ikke er i en ren laurbærskov. Vi kan også se brombærbuske. Dette tegn på menneskelig tilstedeværelse vil forsvinde lidt efter lidt i løbet af ruten.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Træ, der tilhører laurbærfamilien

Den storskællede bark på dette gigantiske træ fortæller os at det er et kanarisk laurbærtræ (en barbusano). Det er et storslået eksemplar, der er over 25 meter højt. Det står i kanten af skoven, hvilket er karakteristisk for denne art. Der er ikke mange barbusanos. Det skyldes, at træets rødlige farve har været meget påskønnet i møbelsnedkerier. Faktisk blev det i gamle dage kaldet for "Kanarieøernes ibenholt".

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Viñatigo med tusind børn (træ, der tilhører laurbærfamilien).

Dette træ på kanten af vejen synes omringet eller beskyttet af massevis af grene, der skyder op fra dets fod. Det er dets børn, også kendt som "sutter" (chupones). Det er et af kendetegnene ved dette træ, som er hjemmehørende i den makronesiske laurbærskov. Selv om kernen af stammen dør, vil de mange "sutter", som udspringer fra en stor stub, holde det i live.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Vandre under vandet.

Landskabet i El Cubo de La Galga er kendetegnet af vandet. Efterhånden som vi kommer ind i slugten, kan vi mærke, hvordan fugtigheden bliver højere i takt med, at det grønne halvtag lukker sig over os. Vi passerer under en vandkanal, der transporterer denne værdifulde resurse ud til både landbrug og offentlig vandforsyning. Landskabet her afhænger af, at det bliver brugt på fornuftig vis.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Balancerende sten

Slugterne er opstået under den erosion, der er foregået i tidens løb. Denne stens skrøbelige balance er en påmindelse herom. Slugter som den i Cubo de La Galga, indeklemte og smalle som kløfter, viser os, at vi er på en ung ø, hvor erosionen stadig former landskabet. Derfor vil denne sten en dag miste balancen og ende i bunden af slugten. (Selvom der måske går flere hundrede år)

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
En forgrening af lyde

Ved vejkrydset bør vi stoppe et øjeblik og nyde stilheden. Vandets rislen kappes med fuglenes sang. Vi kan let komme til at høre duerne, der er endemiske for De Kanariske Øer. Deres hæse kald lyder som vores U. Hvis vi står stille og ikke siger noget, kan vi måske også se en due flyve over trætoppene.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
"La Fajana" de los Tiles

Pragten af laurbærskoven med stinktræer kommer os i møde på dette punkt, hvor vi befinder os på en lille plet, der er som et paradis mellem al vegetationen. Den grønne baldakin, der sidder højt oppe, giver os permanent halvskygge og fugtighed. Lyset når knap nok jorden. Stinktræerne er stedets absolutte hovedaktører med deres lange grønne og hårde stammer. Denne art forekommer kun på steder, der er ideelle for laurbærskovene, og det fortæller os, at vi befinder os på et privilegeret sted.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
La Somada Alta

Navnet siger alt. Fra toppen kigger vi ud på det smukke landskab med skråninger af laurbærskov, der dækker østsiden af La Palma og vender ud mod passatvinden. Vi befinder os i de bedst egnede omgivelser for laurbærskov på De Kanariske Øer, med skråninger under 1200 meters højde. Her opfanges vandet fra tågerne, som passatvinden, laurbærskovens oprindelse og opretholdelse, bringer med sig.

Imagen
Subtítulo
Cubo de la Galga - La Palma
Título
Tilbage langs kanalen

Vi går tilbage langs kanalen, der går ud fra skoven på dette punkt. Vandet er af grundlæggende betydning for dette økosystem. Kystlandbrugene lever af dette vand, der strømmer fra de underjordiske vandforekomster, som skabes i skoven. På skråningen har vi nu endnu en flot udsigt over denne grønne kløft, før vi begynder at gå tilbage ad stien, vi gik opad, da vi startede på ruten.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
5
54784
10 13
262
10045