Caldera de Taburiente Nationalpark

Nationalpark med kanarisk fyr på den smukke ø
Denne lavning med en diameter på otte kilometer og op til halvanden meter dyb og dækket af tæt kanarisk fyrreskov og gennempløjet af dybe kløfter, er et storslået syn, som ikke kommer helt til sin ret på fotos, det skal opleves. Caldera de Taburiente Nationalpark, som ligger midt på øen La Palma, er en turistattraktion på den såkaldte "smukke ø", der er udnævnt til biosfærereservat af Unesco. Her er naturen et værdifuldt skatkammer af geologisk og biologisk diversitet.
Caldera de Taburiente er det mest interessante udflugtsmål på La Palma
Ture, hvor man kan se nattehimlen, stier, som går til spændende naturforekomster, badning under vandfald fuld af farver... Listen over aktiviteter er meget lang. Hvis man ønsker lære Taburiente's hemmeligheder at kende, er det bare på med vandrestøvlerne og ind i parken ad en af de stejle stier omgivet af storslåede fyrretræer. Man kan også frekventere det moderne udstyr i besøgscentret i El Paso og derefter læne sig ud over kanten til krateret fra det fantastiske udsigtspunkt La Cumbrecita.
Højde
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Cascada de Colores-vandfaldet i Angustias-kløften

En af Caldera de Taburiente Nationalparkens store attraktioner, er det charmerende vandfald, Cascada de Colores: et vandfald, der er næsten skjult på grund af en omledning af stien i Angustias-kløften. I en krumning i Rivanceras-kløften ses denne cirka seks meter høje klippevæg, der på naturlig vis er farvet af mange forskellige grønne, gule og orange nuancer, og hvorfra vandet pibler frem året rundt.

De gule og orange nuancer stammer fra jern, som opløses i kløftens vand, der er noget af det mest jernholdige på øen La Palma. De grønne farver stammer fra alger og mos. Det samlede billede er en palet af farver, som skifter alt efter årstiden og vandmængden i kløften. Og vil man nyde synet af denne naturgave, skal man blot tage stien, som fører hen til denne næsten hemmelige krog i parken.

Imagen
Título
Lejrplads i Caldera de Taburiente Nationalparken

Lejrpladsen midt i Caldera de Taburiente Nationalparken er den eneste mulighed for overnatning inde i naturområdet og den bedste måde at mærke, at man virkelig er ude i naturen. Hele La Palmas flora og fauna er praktisk talt harmløs, og overnatning i telt eller bivuak under åben himmel og under de majestætiske fyrretræer i Taburiente er en både sikker og livgivende oplevelse.

Opholdet er gratis, men man skal reservere plads i god tid. Man kommer herind via en fem og en halv kilometer lang sti, som går fra Los Brecitos og ender ved Taburiente-bækken. Blandt servicefaciliteterne finder man træborde, rindende vand, WC og styrtebade samt opsynspersonale. Ved siden af finder man den runde bygning, som huser servicecentret i Taburiente, hvor man kan få oplysninger om stier og om parkens naturværdier.

Imagen
Título
Stisystemer i Caldera de Taburiente

Det er kun tilladt at færdes til fods i Caldera de Taburiente Nationalparken. Der findes derfor et meget stort system af vandrestier, som er både velafmærkede og velholdte. De vigtigste adgangssteder til parken er: udsigtspunktet La Cumbrecita, som ligger 27 minutter i bil fra besøgscentret i El Paso, og Los Brecitos, en time fra byen Los Llanos de Aridane.

I store træk består stisystemet af en lang sti, det er den såkaldte GR-131, som går langs krateret og når helt op til toppen af øen La Palma, også kaldet Muchachos-klippen (2.426 meter); og mange varianter af den korte sti, PRLP-13, som løber mellem kløfter gennemskåret af vandløb og dækket af fyrretræer. Den mest populære er den, der snor sig langsomt fra Los Brecitos og går gennem den bugtede kløft, las Angustias.

Imagen
Título
Taburiente-stranden

Inde i Caldera de Taburiente Nationalparken, langt fra kysten på øen La Palma, findes en helt speciel strand. Det er lag af rullesten og runde sten, som afgrænser en af de få vandløb på De Kanariske Øer, hvor der altid løber vand: Taburiente-bækken. Her kan vandreren nyde vandets hvislen og betragte kraterets imponerende klippevægge i baggrunden.

For at komme ned til Taburiente-stranden skal man tage den sti, der går fra Los Brecitos til lejrpladsen. Turen tager to timer og går på bjergskråninger dækket af kanariske fyr, nogle af dem er absolut storslåede. Til slut kommer man til Taburiente's kølige vande, som bugter sig mellem fantasifulde klippeformationer og små, mørkegrønne skovtykninger ved bredden. Tæt herved ligger lejrpladsen og det tilhørende servicecenter.

Imagen
Título
Astrofysisk Observatorium i Roque de los Muchachos

Det astrofysiske observatorium i Roque de los Muchachos består af mere end 10 store instrumenter til observation ved sollys og om natten. Observatoriet, som ligger i knap 2.400 meters højde lige ved Caldera de Taburiente Nationalparkens nordlige grænse og er udnævnt til astronomisk arv af Unesco, er et fascinerende sted både set udefra og når man er på rundvisning indenfor.

Observatoriet ligger tæt på landevejen LP-4 og en time og 20 minutter i bil fra øens vigtigste by, Santa Cruz de La Palma. Installationerne, som findes her, heriblandt verdens største teleskop, el Grantecan, kan besøges dagligt og i grupper efter forudgående aftale. Der er også private firmaer, som arrangerer astronomiske ekskursioner hertil og til andre observationssteder på La Palma, der har certificeringen Starlight, på grund af himlens utrolige kvalitet på dette sted.

Imagen
Título
Besøgscentret i El Paso

Naturrigdommene i Caldera de Taburiente Nationalpark opdager man bedst iført vandrestøvler og rygsæk. Men man kan også tage hen på besøgscentret i El Paso og foretage et virtuelt besøg med forklaringer på alle detaljer i en park, som ingen besøgende bør gå glip af. Alle former for forklaringer, lige fra den naturtro model af La Palma-øen til de audiovisuelle fremvisninger om kraterets oprindelse, er nemme at forstå og rigt illustrerede.

På centret kan man få forklaret parkens geologi, dens flora og fauna og der lægges særlig vægt på parkens unikke status som levested for arter, som ikke findes andre steder i verden. Det bliver også fortalt hvordan krateret spillede en vigtig rolle for vandforsyningen og økonomien på øen. Og hvordan stedet spillede en afgørende rolle, da spanierne erobrede De Kanariske Øer i det 15. århundrede.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Tænd ikke ild uden for de tilladte områder, og vær i særdeleshed forsigtig med det i sommermånederne.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
5
10
262
10045