De bedste sejlruter på De Kanariske Øer

Otte forskellige øer, et stort antal lystbådehavne fordelt over hele øgruppen og et perfekt klima til sejlads året rundt. De Kanariske Øer er ét af de bedste steder til at nyde sejlads. Og også til at sejle og have en uforglemmelig oplevelse i forbindelse med havsejlads. Den perfekte plan for entusiaster af denne sportsgren.

Contenido

De Kanariske Øer har mere end 30 havne og marinaer fordelt over alle øerne. Det er således temmelig nemt at planlægge en sejlrute, fordi afstanden mellem hver havn kan tilbagelægges på mindre end en dag. Derfor tilbyder øgruppen mange forskellige muligheder for at nyde et fantastisk landskab og et vidunderligt hav, der skiller sig ud ved rigdommen ved dets biodiversitet.

Der er et utal af valgmuligheder, når det kommer til at vælge rute. Fra at planlægge en komplet tur omkring én af de otte øer, besøge to eller flere forskellige øer under flere dages sejlads eller planlægge et mere ambitiøst projekt som f.eks. sejle igennem hele øhavet. Det afhænger alt sammen af tiden, man har til rådighed, vejrforholdene og besætningens kvalifikationer, da sejlturene omkring De Kanariske Øer kræver en vis erfaring med sejlads på åbent hav.

Contenido

Vejret i øgruppen er domineret af højtrykket ved Azorerne og passatvindenes indvirkning. Det er således normalt, at vinden overvejende kommer fra nord og nordøst. Det vil sige, at sejlads mod nord eller nordøst indebærer sejlads mod vinden, hvilket altid er mere besværligt end mere åben kurs.

Når det kommer til at planlægge en sejltur, uafhængigt af antallet af dage eller øer, der skal besøges, skal man være meget opmærksom på sæsonen, hvor man har tænkt sig at gennemføre turen. Selv om det gode klima gør det muligt at gøre det året rundt, anbefales det særligt at gøre det i løbet af vinteren.

Det bedste tidspunkt er fra november til februar. På denne årstid er passatvindene roligere, og det samme er havforholdene. Juni, juli og august er mere intense måneder, hvor passatvindene blæser kraftigere, mens september og oktober kan være en rolig tid med ekstremt blød vind.

Resten af månederne er mere eller mindre påvirket af passatvindene, men med variationer i intensitet og retning. Der er tidspunkter, hvor det er muligt at have uger med vind fra syd eller vest. Det anbefales således altid, når man vælger at foretage en sejltur, uanset årstiden, at man laver en grundig analyse af vejr- og havudsigten gennem specialiserede apps.

Contenido

En anden konsekvens af passatvindene på De Kanariske Øer er vindaccelerationen på visse kystområder. Der er otte øer i øgruppen, udover nogle små holme, og alle modtager i løbet af størstedelen af året passatvindene fra nord eller nordøst.

Når vinden kommer i kontakt med øen, accelerer den på visse steder, og kan komme op over 25 knob (46 kilometer i timen). Disse vindstød kan komplicere sejladsen, hvis man ikke kender området godt eller tilpasser båden, hvad angår trim, justerer sejlene og forbereder besætningen. Disse områder er normalt lokaliseret i den østlige eller sydøstlige del af forskellige øer som f.eks. Arrecife (Lanzarote) eller syd for Puerto del Rosario og halvøen Jandía (Fuerteventura) eller på den sydøstlige del af Gran Canaria og Tenerife.

Contenido

At opleve Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura er en perfekt plan for et sejlprogram på mellem 10 og 15 dage. Hvis man planlægger 7 dages søfart, kan man bruge resten af tiden på at slappe af i marinaerne og opleve de enkelte øers fantastiske landskaber samt havbunden, gastronomien og fritidsaktiviteterne. En unik oplevelse, der gør det muligt at kende øerne fra havet af.

Contenido

Fra Gran Canaria er det temmelig nemt at komme til Fuerteventura, så længe vinden ikke kommer fra øst. Ruten mod Morro Jable, i den sydlige del af øen, tager en dags sejlads. Hvis vinden blæser fra nord eller nordøst, sejler vi i åben kurs. Således kan man på 8 timer tilbagelægge de 57 sømil (105 kilometer), der adskiller de to havne.

Fra Morro Jable er det ideelle at sejle langs Fuerteventura via vindretningen (øst) med mulighed for at lægge bi i Gran Tarajal, Caleta de Fuste eller Puerto del Rosario, før vi ankommer til Corralejo (i nord). Disse havne ligger relativt tæt på hinanden, så stoppet afhænger af, hvor langt man vil sejle op langs øen for at nærme sig Lanzarote mest muligt. En anden mulighed for dem, der elsker sejlads, vil være at tage direkte fra Morro Jable til Corralejo – en rute på cirka 60 sømil, som man sagtens kan sejle på en dag.

Contenido

Fra Corralejo anbefales det at sejle rundt om Lanzarote ad kysten i vindretningen. Her har vi igen to valgmuligheder. Tage direkte til øen La Graciosa ved at sejle de 50 mil (92 kilometer), der adskiller de to punkter, eller stoppe i én af de mange lystbådehavne, der ligger spredt ud over denne kyst: Puerto Calero, Puerto del Carmen eller Marina de Arrecife. Marina Rubicón, i den sydlige del af øen, springer vi over for at lægge til i den, når vi vender tilbage til Gran Canaria.

La Graciosa, som er den mindste af De Kanariske Øer, er beliggende nord for Lanzarote og er karakteriseret ved at have Europas største havreservat. Det anbefales at afsætte noget tid til at besøge øen og slappe af på dens strande med krystalklart vand.

Playa Francesa tilbyder god beskyttelse og er det mest egnede sted til at kaste anker. Havbunden består af sand, uden sten, og har en dybde på 8 meter under højvande og 4 meter, når det er lavvande. For at kaste anker skal man have en tilladelse, og den kan man ansøge om hos miljøtjenesten hos Cabildo de Lanzarote.

Contenido

Efter at have slappet af og nydt freden og roen på La Graciosa, foregår sejladsen tilbage til Gran Canaria langs vestkysten eller i vindretningen af øerne Lanzarote og Fuerteventura. En første rute kunne være til Marina Rubicón syd på Lanzarote. En enkelt dag med 36 mils sejlads (67 kilometer) og medvind kan gøres på 5 timers sejlads.

For at afslutte denne sejltur til de østlige øer og lægge til igen på Gran Canaria, kan man sejle direkte fra Marina Rubicón til Marina Las Palmas. Selvom denne rute er længere end alle de foreslåede, 95 mil (175 kilometer), er det muligt at gennemføre den på en dag, så længe man tager afsted meget tidligt, da man skal regne med minimum 12 timers sejlads.

En anden mulighed er at stoppe igen i Morro Jable, i den sydlige del af Fuerteventura, tilbringe natten der og derefter sejle til Gran Canaria fra denne havn efter cirka 8 timers sejlads. Man skal huske på, at turen tilbage til Gran Canaria fra Lanzarote og Fuerteventura normalt foregår med favorabel vind i ryggen eller sidevejs.

Contenido

En anden skøn sejlrute på De Kanariske Øer er omkring de vestlige øer. Dette eventyr begynder fra en hvilken som helst marina på Tenerife for derefter at lægge til på La Palma, La Gomera y El Hierro. Det at rejse rundt i øhavet blandt disse øer kombinerer storheden og skønheden ved deres klipper med adrenalinen ved at foretage en krævende sejlads. For en uforglemmelig oplevelse er det altafgørende at vælge det rette tidspunkt på året og konsultere vejrudsigterne vedrørende vind og bølger.

Hvis man f.eks. tager afsted fra Santa Cruz de Tenerife, er der to muligheder for at planlægge denne rute til de vestlige øer. Den første er en lang sejlads til at starte med til La Palma for derefter at sejle til La Gomera og El Hierro. Turen tilbage går langs den sydlige del af Tenerife. Den anden mulighed er først at sejle ned til den sydlige del af Tenerife, besøge El Hierro, derefter La Gomera og slutte af i La Palma. Turen tilbage går langs den nordlige del af Tenerife. Valget af rute afhænger meget af vindretningen og bølgeforholdene.

Contenido

Hvis valget er først at besøge La Palma, skal man forberede båden og besætningen til en længere rute. Santa Cruz de Tenerife og Santa Cruz de La Palma er adskilt med cirka 110 mil (203 kilometer) og 14 timers uafbrudt sejlads.

Det første, man skal overkomme, er den nordøstlige del af Tenerife, indtil man kommer til Roques de Anaga. Det mest sandsynlige er, at dette stykke foregår mod vinden. Det er den mest komplicerede del, og derefter er sejladsen lang og bekvem i en mere åben kurs og med sidevind.

Contenido

Efter Santa Cruz de La Palma er næste stop La Gomera. Denne rute er relativt kort, og sejladsen tager cirka en halv dag. På øen kan man vælge mellem Marina La Gomera, som er beliggende på den østlige del, Playa Santiago mod syd eller Valle Gran Rey på vestsiden. De er alle gode valgmuligheder, før man sætter kurs mod El Hierro.

Contenido

Fra La Gomera, og alt efter den marina, man har valgt til at gøre stop, er det mest fornuftige at sætte kurs mod havnen La Estaca, der ligger øst for øen El Hierro. En anden mulighed er at sejle til den sydlige den af øen og lægge til i havnen i La Restinga nær ét af De Kanariske Øers mest imponerende havreservater.

Selv om det er en lille havn, der tidligere var en traditionel fiskehavn, tilbyder La Restinga nu forskellige tjenester til de lystbåde, der lægger til El Hierro. Der er ikke mange fortøjninger, men et stort område til at kaste anker. Denne sejltur kan gennemføres på en halv dags sejlads.

Contenido

Efter at have besøgt La Palma, La Gomera og El Hierro, er det tid til at vende tilbage til Tenerife for at fuldføre besøget på de vestlige øer i øgruppen. Et stop i Marina San Miguel i den sydlige del af Tenerife efter en sejlads på cirka 70 mil vil være det bedste alternativ til at samle kræfter før den sidste sejldag.

For at lukke cirklen og vende tilbage til Santa Cruz de Tenerife skal man tilbagelægge øen via østkysten. Denne sejlads foregår langs kysten, og det er vigtigt at være opmærksom, fordi der er visse steder med vindacceleration på øen.

Kort sagt bør man for at fuldende besøget til de vestlige øer afsætte minimum 10 dage for at gennemføre 5 dage med sejlads og også sørge for, at der er tid til at slappe af og nyde øerne – ikke kun fra havet, men derimod opdage de enkelte øers vidundere fra fast grund.

Contenido

Der er et andet alternativ til de foreslåede ruter. De Kanariske Øer tilbyder sejlerne otte ruter, én for hver ø, der er noget kortere, og som foregår tæt på kysten. Dette er muligt takket være de mange lystbådehavne, der er fordelt over hele øgruppen.

Ved at sejle rundt om hver enkelt af de otte øer om bord et skib kan man opdage landskaber, man ikke kan se fra landjorden – udover naturligvis at opleve havet og dets diversitet. Med denne valgmulighed undgår man endvidere lange dage med sejlads eller ruter på åbent hav, når hav- og vejrforholdene ikke er de mest optimale.

Alt efter øen er det muligt at gennemføre turen med 3-5 dages sejlads. Det er et yderst anbefalelsesværdigt alternativ, der kombinerer magien ved at have en oplevelse om bord på en båd, uden at glemme afslapningen, morskaben og eventyret, man kan opleve i hver havn, der besøges.