Den kanariske banan: et identitetsmærke med kvalitetstempel

Den mest karakteristiske frugt fra De Kanariske Øer

Den kanariske banan er den eneste i Europa med IGP-mærket for beskyttet geografisk betegnelse. Den er kendt verden over for sine små sorte pletter og exceptionelle smag og tekstur. Disse egenskaber er mulige takket være de gode modningsforhold og det kanariske klima. Derudover er frugten rig på kalium, magnesium og fosfor, hvilket gør den til en rigtig sund madvare.

Contenido

Den kanariske banan udmærker sig med sin intense aroma, typiske sorte pletter, som kommer til syne i modningsområderne, og en dejlig sød smag. Eftersom den er mere fugtig, er den saftigere end andre bananer.

Doktor Lluís Serra, som er professor i forebyggende medicin og folkesundhed på universitetet i Las Palmas de Gran Canaria, siger følgende: "Mange spørger sig selv, hvor mange kalorier en banan indeholder, og faktum er, at det er færre, end man skulle tro. Der er næsten ingen fedt i bananen, og der er ingen kolesterol".

Sammensætningen af sukker, fiber og vitaminer i denne frugt afhænger af, hvor moden den er. Derfor tilføjer denne professor, at det også er sundt for personer med tendens til eller risiko for overvægt og diabetes at spise en perfekt moden kanarisk banan. Ifølge en undersøgelse fra Harvard-universitetet kan det at spise tilstrækkeligt modne bananer bidrage til at forebygge sygdomme.

Imagen
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Plantación de plataneras en La Rajita. La Gomera.
Contenido

Selv om de første banantræer kom til øgruppen i 1400-tallet, var det først i 1880, at englænderne for alvor begyndte at dyrke dem til bananeksport til Storbritannien med dampskibene, som lagde til kajs i havnene i Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas. Det var på det tidspunkt, at man udviklede varianten, som er bedst tilpasset klimaet og jorden på De Kanariske Øer: "dværgbananen" ("la pequeña enana").

De vigtigste særprægede karakteristika for den kanariske banan er det lave indhold af stivelse og det høje indhold af sukker. Derudover udvikler den modne frugt fra De Kanariske Øer mere smag og aroma, eftersom den får lov til at vokse i seks måneder (tre måneder længere end almindelige bananer).

Den kanariske banan er uden tvivl et vigtigt identitetssymbol for den kanariske øgruppe, og er desuden et sundt og naturligt produkt med kraftig, god smag.

Contenido

Dyrkningen af de kanariske bananer er underlagt EU's standarder for sundheds- og miljøkontrol. Banantræet er en vældig frodig plante, men den udvikler kun en enkelt, stor klase med bananer. Når det har udviklet frugt, dør det, og det kappes ned for at give liv til en ny plante. Ved foden af banantræet kommer der flere skud, men kun ét af dem får lov til at vokse. Resten skæres ned med en skarp stålstang, som kaldes "barreta".

I vores dage dyrker man imidlertid plantespirer in vitro, og bananbønderne anskaffer banantræerne fra planteskoler.
 

Contenido

Banantræet behøver masser af godt vand og en god gødning, der opnås fra får. Brugen af denne naturgødning har været med til at bevare en udryddelsestruet lokal fårerace: det korthårede kanariefår.