En guide til dem med en sød tand på La Palma

Det er altid blevet sagt, og med rette, at de kanariske øboeres karakter er sød, fordi de er så venlige og muntre. Det er derfor, at et besøg på en af øerne giver et rigtig godt minde. Den uforglemmelige oplevelse fuldendes af et klima, der er klassificeret som det bedste i verden, (det regner næsten ikke, og den årlige gennemsnitstemperatur er omkring 24º C), og af landskaber, der er betagende med deres skønhed og spektakulære natur. Vi må heller ikke glemme en anden grund: gastronomien. Og når det gælder kager og slik, er La Palma, den historiske ø til de søde tænder, en af de destinationer, man bare må besøge.

Contenido

Hvorfor har La Palma så rig en tradition for kager og søde sager? For at forstå det, må vi se på historien og huske den blanding af kulturer, som De Kanariske Øer som helhed har oplevet i århundreder. Blandingen af den oprindelige kanariske gastronomi med det spanske, portugisiske, engelske og endda amerikanske køkken har formet en varieret og omfattende opskriftsbog baseret på øens produkter, såsom dens værdsatte mandler, søde kartofler, blød gedeost, sukker, sukkerrørshonning... Nogle desserter har en tradition på flere århundreder, såsom marquesotes, svampekager lavet af hvedemel, æg og sukker skåret med rombefacon, som Pius IX var utroligt glad for under sit besøg på øen i 1823, før han blev pave. (Da han tiltrådte sit embede som Pave, begyndte de at blive kaldt piononos, fordi navnet Pius IX på italiensk udtales 'Pio Nono'). Andre opskrifter er mere moderne, men de udstråler alle en unik personlighed. 
 

Contenido

For eksempel den velkendte Matilde Arroyo, den førende konditor på øen La Palma og opfinderen af to ikoniske søde kager fra La Palma, Bienmesabe og Príncipe Alberto. Det var ikke forgæves, at hun blev tildelt De Kanariske Øers guldmedalje i 2009 for sit arbejde med at udbrede konditortraditionen på "la Isla Bonita" i anden halvdel af det 20. århundrede. Hendes bageri, som nu er i hænderne på hendes døtre, ligger i Los Llanos de Aridane. Príncipe Alberto er lavet med chokolade, mandler og svampet kage. Der tilsættes flødeskum til denne delikatesse, hvilket forbedrer smagen. 

Bienmesabe er både de lokales og de besøgendes yndlingsdessert. Det er en traditionel Palm Island-delikatesse lavet på malede mandler, svampekage, sukker, citronskal og æg. Den spises som regel med en kugle vaniljeis.
 

Contenido

Tilfældet Arroyo er kun toppen af isbjerget, når det gælder niveauet og variationen af øens desserter, som har et velfortjent ry i hele den kanariske øgruppe. Quesadillo, Príncipe Alberto og Benmesabe findes på alle øens restauranter, og de kan bestilles med eller uden flødeskum (de to første) og med eller uden vaniljeis (den sidste). Nogle spises endda kun ved særlige lejligheder, såsom sopas de miel (honningsupper), som laves til karneval, især til Los Indianos (hvidklædte karnevalsdeltagere). Bedstemødrene har givet opskriften videre fra generation til generation, både til at spise derhjemme og til at byde gæster på. Denne dessert har sin oprindelse hos arbejderne på øens gamle sukkerrørsmarker. De dyppede deres brød i "suppen" af sukkerrørssirup. I dag tilberedes de med den samme sirup, eller der bruges også honning og knuste, ikke knuste og ristede mandler. Der er en sød ting, som er et must på julebordet i Palmas, især til morgenmad nytårsdag og helligtrekonger: "pan de manteca" eller "roscas", som den også kaldes af indbyggerne på La Palma "los palmeros".

 

Contenido

De fleste af dem har dog ingen dato for, hvornår de skal nydes. Rapadura, med sin karakteristiske koniske form, har rørhonning, gofio, sukker, mandler, kanel og citron som ingredienser (der er varianter: mælk, chokolade, kokosnød eller æg). Mandelost med æg, citronskal og kanel er en anden typisk dessert fra La Palma, som vi anbefaler at servere sammen med et glas mistela. 

Vi må heller ikke glemme almendrados (små pandekager af mandelmasse med sukker og æg bagt i ovnen), ideelle med et glas Malvasía-vin, pan de leche, lavet med mel og stivnet mælk, sukker, æg, kanel og citronskal, mantecados, gofio-kuglen med mandler og honning, suspiros palmeros (marengs)... Kort sagt et uudtømmeligt univers af søde sager, som enhver sød tand gerne vil smage på og aldrig forlade.