Folkefester på De Kanariske Øer

Der findes andre fester end karnevalet

De Kanariske Øer er verdensberømte for deres karneval, hvor gaderne fyldes med fest og farver. Men skønt de ikke er nær så internationalt kendte, byder øerne på en lang række folkefester og gamle traditioner, som er forblevet uændrede i mange år, ja, sågar flere århundreder.

Contenido

Besøgende og turister, der ankommer til De Kanariske Øer, viser mere og mere interesse for øernes populære fester. At deltage i festlighederne og de lidenskabelige religiøse ceremonier eller bevæge kroppen i traditionel dans giver mulighed for at opdage den lokale kultur og få større kendskab til den ægte kanariske ånd, som er elskværdig og godmodig. 

Contenido

El Hierro

Den første lørdag i juli hvert fjerde år fejres denne vigtige helligdag med pomp og pragt. Øens indbyggere går i samlet procession bærende på øens skytshelgen, la Virgen de los Reyes, fra det lille kapel, hvor hun normalt befinder sig, til hovedstaden, Valverde. Over en strækning på næsten 28 kilometer kan man følge processionen, mens hvidklædte dansere med flerfarvede hovedbeklædninger danser til rytmen af ”chácaras” og trommer. 
 

Contenido

La Palma

Denne helligdag, som er erklæret for national turistattraktion, er siden 1680 blevet fejret hver femte år. Santa Cruz de La Palmas danner rammen om de utallige festligheder, der står på i næsten to måneder.  Når statuen af jomfruen ankommer til El Salvador-kirken på Plaza de España, starter de festligheder, som trækker tusindvis af personer til øen for at deltage i koncerter, danseoptrin, ”romerías”, som er en slags pilgrimsfærde, og for at nyde festens hovedbegivenhed: la Danza de los Enanos, hvor deltagere udklædt som dværge natten lang danser igennem gaderne til livlige polkarytmer for i de tidlige morgentimer at nå til el Barco de la Virgen.

Contenido

La Gomera

Denne typiske religiøse fest afholdes også hvert femte år, hvor la Virgen de Guadalupe, La Gomeras skytshelgen, ledsages af fiskerbåde fra hendes helligdom ved Puntallana til øens hovedstad, San Sebastián, under et imponerende optog til havs fyldt med passion og tradition. 
 

Contenido

Tenerife

La Orotava, i øens nordlige del, fyldes med liv, når flere tusinde besøgende betræder dens gader, der er dækket af farverige tæpper af blomster, frø og sand i mange farver. På pladsen ved rådhuset bydes de besøgende velkommen af det bemærkelsesværdige tæppe lavet af naturligt sand fra nationalparken Parque Nacional del Teide.
 

Contenido

Gran Canaria

Skønt den 5. august er den vigtigste dag i fejringen til ære for la Virgen de las Nieves, afholder man dagen før la Fiesta de la Rama, som siden 1972 har været udnævnt til national turistattraktion. Festen er med tiden blevet til et at Gran Canarias vigtigste symboler på øens identitet og tiltrækker tusindvis af personer, som samles til en livlig regndans med en gren i hånden. Danserne danser til en særpræget rytme ført an af de såkaldte ”papahuevos”, iklædt store maskehoveder, til de ankommer til helligdommen for la Virgen de las Nieves, hvor en offergave overgives. 
 

Contenido

Lanzarote 

Lanzarote klæder sig i de fineste folkedragter for at afholde ”romería” til ære for la Virgen de Los Dolores, som også er kendt under navnet la Virgen de los Volcanes. Folk fra alle dele af øen starter i de tidlige morgentimer ud fra landsbyerne til lyden af timple og guitar, indtil de når frem til den lille kirke, hvor de giver fødevarer og blomster som offergaver til jomfruen. La Fiesta del Fuego de Mancha Blanca markerer også en særlig dato: den 31. juli 1824, hvor legenden fortæller, at jomfruen stoppede lavaen fra Timanfaya som svar på de troendes bønner.
 

Contenido

Fuerteventura

Det drejer sig om en af de ældste fejringer på De Kanariske Øer og den vigtigste på Fuerteventura. Det vigtigste indslag er ”la romería”, pilgrimsfærden, som finder sted til ære for La Peñita, de lokales kælenavn for deres skytshelgen, som de forsigtigt bærer frem i procession med musik og lokale fødevareprodukter til helligdommen. Der afholdes et utal af dansefester, musikoptrædener, lokale kampsportskonkurrencer og andre kulturaktiviteter.
 

Contenido

Gran Canaria

Denne fest finder sted den 12. august hvert år i Lomo Magullo i nærheden af Telde, hvor mere end 15.000 personer samles for at more sig og få en frisk pause midt i den varme sommer ved at smide vand fra vandingskanaler og springvand på hinanden, mens de danser i takt med musikken. En kæmpemæssig fest, der hvert år tiltrækker flere deltagere.
 

Contenido

La Palma

En af de mest usædvanlige begivenheder, der finder sted på De Kanariske Øer i forbindelse med karnevalet, er ”el desembarque de los indianos”, indianernes landgang, i Santa Cruz de La Palma, en morsom måde at mindes og efterligne de immigranter fra De Kanariske Øer, som vendte tilbage særligt fra Cuba. Festdeltagerne er klædt helt i hvidt og morer sig med at smide hvidt talkumpulver på hinanden, mens de danser til cubansk musik.