Glade hvaler: Sådan kan du observere dem uden at forstyrre deres liv

Mere end 30 forskellige hvalarter i havet omkring De Kanariske Øer gør det til et unikt sted for hvalobservation. På hvalobservationsturene er det muligt at se op til ni forskellige arter på en dag. Men hvordan kan man få interessen for hvalobservation til at passe sammen med disse havpattedyrs velfærd?

Contenido

De Kanariske Øer er et paradis for biodiversiteten, og her kan du finde 30 hvalarter. Denne store rigdom gør De Kanariske Øer til et unikt sted i verden. Den geografiske placering og havets karakteristika muliggør denne omfattende diversitet af hvaler til det punkt, at det er muligt at observere op til ni arter på en enkelt dag – hvilket kun er muligt få steder i verden. På hvalobservationsture kan man normalt se den kortluffede grindehval, halvgrindehvalen, kaskelothvalen, øresvinet, atlantisk plettet delfin, blåhval og næbhvaler.
 
At se hvaler, delfiner, kaskelotter og næbhvaler på dette lille areal af havet er en førsteklasses turistattraktion. Hvem kunne ikke tænke sig at opleve dem på tæt hold? Magien, når finnen på ét af disse fantastiske dyr kommer op til vandets overflade, er uovergåelig. Men det udgør også en udfordring: Hvordan kan man få interessen for hvalobservation til at passe sammen med disse havpattedyrs velfærd?

Contenido

Disse arter er beskyttede i henhold til regional, national og europæisk lovgivning samt aftaler, der er ratificeret af Spanien, som f.eks. Bonn- og Bernakonventionen. Faktisk er der på De Kanariske Øer forskellige særlige bevaringsområder (ZEC) under naturbeskyttelsesprogrammet Natura 2000.

"Forskellige arter er havarter – sjældne arter og ikke særligt kendte globalt. Men på grund af deres nærhed til kysten er de nemt tilgængelig på øerne, hvilket gør øgruppen til det ideelle laboratorium for forskning og bevaring af denne gruppe havpattedyr", siger Vidal Martín, der er direktør for selskabet til undersøgelse af hvaler i det kanariske øhav (Sociedad para el Estudio de los Cetáceos en el Archipiélago Canario, SECAC).

Contenido

Elsa Jiménez, som er direktør for Fundación Cram, en privat nonprofitorganisation, der har til formål at beskytte havmiljøet og arterne, der opholder sig her, siger, at "de mange både på steder, hvor hvalerne opholder sig, kan påvirke deres liv. F.eks. kan deres kommunikation påvirkes negativt, fordi de bruger lyde, og larmen fra motorerne forstyrrer deres «beskeder»". De kan også lide af stress og, selvom det virker løgn, lide skade som følge af kollisioner med alle mulige skibstyper, fra færger til sejlskibe.

Contenido

For at bevare dette paradis er det vigtigt at have en ansvarlig turisme. Derfor er alle de virksomheder, der tilbyder ansvarlig hvalobservation på De Kanariske Øer, udstyret med mærket "Barco azul". Dette flag, som er gult med logoet "Barco azul" i midten, certificerer, at virksomheden overholder gældende lovgivning vedrørende ansvarlig hvalobservation.

Denne lovgivning forhindrer, at bådene nærmer sig hvalerne under sejladsen, og at de holder en afstand på mindst 60 meter. De skal også slukke for motoren, hvis dyrene er tæt på. Det er forbudt at bade med hvalerne, fodre dem og/eller foretage enhver form for interaktion som f.eks. at røre ved dem.

Hvis der er mange både, er sikkerhedsforanstaltningerne strengere, således at dyrene kan fortsætte med deres normale aktivitet (bevægelse, næring osv.).

Imagen
Avistamiento de cetáceos.
Avistamiento de cetáceos.
Contenido

For at garantere dyrenes velfærd er det vigtigt at vælge virksomheder med mærket "Barco azul". Disse aktiviteter er med til at skabe opmærksomhed på vigtigheden af at bevare vores hav og dets beboere.
 
"Kort sagt – konkluderer Jiménez – drejer det sig om at respektere miljøet, de lever i". Og det gør man ved at følge retningslinjerne, der er angivet af indehaverne af "Barco azul"-mærket, men også i form af så enkle og umiddelbare åbenlyse handlinger for turisterne som f.eks. ikke at bruge havet som en affaldsspand. Når alt kommer til alt, starter miljøvenlig turisme med en selv.