Gode råd til havsejlads mellem De Kanariske Øer

Otte forskellige øer, fantastiske kystlandskaber, fortræffelige marinaer og et perfekt klima gør De Kanariske Øer til et ideelt sted for havsejlads. Og selvom afstandene mellem øerne gør det muligt at sejle fra den ene til den anden på en dag, så er det nødvendigt at have en vis erfaring med sejlads. Vil du gerne nyde en sikker havsejlads? Vi giver dig nogle råd.

Contenido

At sejle blandt øerne af vulkansk oprindelse er en uforglemmelig oplevelse. Det er dog vigtigt at huske, at De Kanariske Øer befinder sig i Atlanterhavet, og at sejladsen kan være krævende. Derfor anbefales det at træffe visse foranstaltninger, før man begiver sig ud på en hvilken som helst søfart. At klargøre båden og se vejrudsigten for detaljer om vind og bølger er blot nogle af de retningslinjer, enhver sejler bør følge, før der lettes anker.
 
Øhavets primære karakteristika er, at afstandene mellem øerne er overkommelige. Man kan planlægge ruter, der kan foretages i løbet af dagen og således undgå natsejlads. Selvom det på De Kanariske Øer muligt at sejle stort set hele året, er et stadig vigtigt at planlægge årstiden for sejladsen. De bedste måneder til at nyde en god havoplevelse er maj, juni, september og oktober.

Contenido

De Kanariske Øer har et mildt og behageligt klima alle årets dage. Men det betyder ikke, at man bare kan foretage en sørejse på åbent hav iført t-shirt og badebukser i stedet for passende tøj. Det anbefales at have gummistøvler og regntøj om bord på båden samt ekstra tøj, så man kan skifte, hvis man bliver meget våd.

Noget andet, man bør være opmærksom på, når man planlægger turen, er at tilpasse sørejsen til vejret. Hvis der f.eks. er udsigt til kraftig vind fra nordøst, anbefales det at undgå ruter med modvind, som f.eks. fra Gran Canaria til Lanzarote, da det kan gøre sejladsen mindre behagelig, Det anbefales at overveje en mere åben kurs, selvom det kan betyde flere sømil. Turen vil være længere, men mere bekvem.

Contenido

En rute på åbent hav mellem De Kanariske Øer kræver et vist klargøringsarbejde på havnen. Vand, mad, brændstof, tøj ... det er blot nogle af de ting, man bør være opmærksom på i denne fase. Detaljer som f.eks. at fylde tanken med dieselolie, kontrollere gasflasken, beregne mængden af vand, der skal fyldes på tankene, og hvilke der skal anvendes, er med til at gøre havoplevelsen mere sikker. F.eks. anbefaler erfarne sejlere at undgå at fylde tanken i boven eller i luven, hvis sejladsen vil foregå mod bølgen.

Det er også nødvendigt at pakke båden godt, før man starter sørejsen. Dette arbejde består i at fastgøre alle elementer om bord på båden på sikker vis, både indvendigt og udvendigt, så de ikke kan bevæge sig. Slagsiden og bevægelsen, der skyldes bølgerne, gør, at genstande kan falde ned og forårsage uheld eller skade.

Både, der anvendes til denne type sejlads, er udstyret med et køkken, der gør det muligt at forberede mad under sejladsen. Alt efter vejrforholdene kan dette dog være kompliceret under sejladsen, og det kan afhjælpes ved at medbringe mad, der allerede er tilberedt. Man bør således vente med madlavningen, indtil båden befinder sig i ét af de mange skønne områder på De Kanariske Øer, hvor man kan kaste anker.

Contenido

Når man er ude på åbent hav, og planlægningen og klargøringen er foretaget korrekt, så er der bare tilbage at nyde sejladsen. At fornemme havbrisen i sejlene, styre båden på åbent hav blandt bølger på 1½ meters højde blandt hvaler, der svømmer i samme retning som båden, er en unik oplevelse, som havsejlads omkring De Kanariske Øer tilbyder.

Contenido

Hvis sørejsen skal finde sted om natten, anbefales det på forhånd at have organiseret ture til at sove samt sovepladserne. Hvis det blæser kraftigt, anbefales kahytten fortil normalt ikke, da man i denne del af båden kan mærke bådens bevægelse med større intensitet. Hvis der er udsigt til vind, bør man også reducere sejlenes størrelse, før det bliver mørkt. Det er altid mere sikkert at manøvrere i løbet af dagen.

Endelig er der nogle særegenheder ved passatvindene, der påvirker sejladsen. F.eks. øges intensiteten af vinden om sommeren, efterhånden som dagen bliver varmere, og blandt visse øer skabes der områder med vindacceleration som f.eks. mellem Gran Canaria og Tenerife, i området, der er kendt som "La Mancha", eller i strækningen "Juan primo", der er beliggende mellem Tenerife og La Gomera.

Contenido

Selv om De Kanariske Øer har masser af marinaer fordelt over alle øerne, anbefales det at reservere på forhånd for at sikre sig et fortøjningssted før ankomsten. Hvis man beslutter sig for at kaste anker et sted, er der nogle ting, man skal have i mente:
 

  • Øerne har ikke et oceanisk plateau, så dybden øges hurtigt, lige så snart vi bevæger os en smule væk fra kysten. Derfor skal man forudse forankring og være opmærksom på karakteristikaene for denne. Afgørende for dette er tidevandet, vinden og strømmene.
  • De nordlige, nordøstlige og nordvestlige dele af øerne plejer at være områder med dårlige forhold for forankring, og det anbefales at finde "ly" i form af en bugt mod syd eller sydvest.
  • Når det kommer til at forankre eller fortøje i en havn uden mole, skal man fastgøre båden godt og være opmærksom på tidevandet. Det skyldes, at forankringsdybden på De Kanariske Øer kan variere meget mellem højvande og lavvande.