Internationale kapsejladser på De Kanariske Øer, du ikke bør gå glip af

Topatleter fra hele verden deltager hvert år i internationale nautiske kapsejladser, der finder sted på De Kanariske Øer. Med fortrinlige anlæg til fortøjning og reparation er øerne den perfekte base for kapsejladser langs kysten og på tværs af Atlanterhavet. Fra inspirerende historier om menneskelig udholdenhed som f.eks. Mini-Transat til imponerende flåder med 100 fod lange konkurrenceyachter med masser af teknologi og klassiske, hundredårige skibe.

Imagen
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Contenido

Inden for de sidste 15 år har der været en stor ændring i antallet og kvaliteten af de begivenheder, som sejlerentusiaster kan nyde på De Kanariske Øer. Udover traditionelle sejlprøver, f.eks. den internationale kapsejlads San Ginés eller prøver i kanariske mesterskaber, har sejlere, der besøger øen, haft mulighed for at møde deltagere i OL, America's Cup og Vendée Globe og opleve imponerende starter i havsejladser samt spændende internationale prøver af monotypen.

Contenido

De Kanariske Øer tilbyder stabile meteorologiske forhold, som er særligt vigtige på grund af deltagernes manglende eksterne kommunikation under de transatlantiske sejladser. En sikker fortøjning, der gør det mulig at samle flåden under opholdet, et stort udvalg af sportslige og fritidsmæssige aktiviteter samt tekniske, maritime tjenester.

Contenido

Denne ekstraordinære internationale solokapsejlads startede relationen med De Kanariske Øer i 1977 med dens første stop på Tenerife. Mere end 80 skibe med en indvendig længde på 6,5 meter sejler cirka 4.000 sømil hen over Atlanterhavet fra Frankrig til Caribien med en måneds ophold i en basehavn mellem etaper. Opholdet i øgruppen giver sejlsportsfolkene mulighed for at gennemgå udstyret og foretage eventuelle nødvendige reparationer, før de fortsætter den næste etape.
 
Mini-Transat er et arnested for nye sejlertalenter og innoverende design, og dens farverige og livlige tilstedeværelse i marinaerne tiltrækker en masse besøgende. Hver gang der lægges til, inviteres børn og lokale følgere til at stige om bord for at gå en tur på de imponerende skibe af unikt design sammen med de skibsførende.

Denne kapsejlads har lagt til på forskellige øer i øhavet såsom Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria, selvom den mest mindeværdige gang var på La Palma, da ankomsten faldt sammen med udbruddet af Cumbre Vieja-vulkanen. I denne anledning sejlede flåden til Marina La Palma i Santa Cruz de La Palma for at støtte lokalbefolkningen og fastholdt den traditionelle børneparade og hjalp til med at rydde skolegårdene for vulkansk aske.

Contenido

Hver januar måned siden 2015 afholdes den internationale konkurrence RORC Transatlantic Race på Lanzarote, hvor yachter af alle typer sejles til Marina Lanzarote og Puerto Calero til klargøring, før de begiver sig ud på sejladsen til den caribiske ø Granada. Flåden, fra MOD70'er til skønne klassikere, lægger sig klar til start foran Arrecife, før Atlanterhavet krydses.
 
"De Kanariske Øer, og særligt Lanzarote, tilbyder et fortrinligt sted til klargøring til RORC Transatlantic Race. Det lune klima og den konstante passatvind gør denne kapsejlads til en ren fryd for bådene på åbent hav. Flyforbindelserne til Lanzarote er nemme og hurtige, og De Kanariske Øer udgør et bekvemt stop mellem Middelhavet og Caribien", forklarer Tim Thubron, som er underdirektør for kapsejladser i Royal Ocean Racing Club, der organiserer begivenheden. "De gode havneanlæg i Calero Marinas har gjort det til en ideel base for træning og klargøring af bådene til sejladserne", konkluderer Thubron.

Contenido

Størstedelen af øerne har et perfekt område til kapsejlads, hvor der afholdes konkurrencer af flere dages varighed nær kysten. De er også kendt som de nationale sejlmesterskaber, der afholdes hvert år, og som samler eksperimenterede besætninger. Den første er Trofeo César Manrique, som finder sted i august i Arrecife. I september afholdes Trofeo Princesa de Asturias i Las Palmas de Gran Canaria, og som afslutning er der Trofeo Infantas de España i Santa Cruz de Tenerife i oktober.

Blandt de vigtigste sejlkonkurrencer, der afholdes på De Kanariske Øer, finder vi 44Cup, der også er kendt for at være regattaernes Formel 1.

Contenido

Denne begivenhed, der er organiseret af  RC44 Class i samarbejde med Caleros Marinas, afholdes på Lanzarote fra 2008. I denne prestigefyldte konkurrence deltager mere end 100 besætninger af 15 forskellige nationaliteter, og den afholdes, udover på Lanzarote, i farvandet omkring Portugal, Sverige, Slovenien og Oman.

Når det kommer til at vælge en ny international destination for det prestigefyldte 44Cup-mesterskab, er der forskellige vigtige kriterier, der skal opfyldes: en sandsynlighed på under 25 % for, at der ikke er dage uden regatta (dvs. for megen eller for lidt vind), kvaliteten af den nautiske infrastruktur (lystbådehavne og bådpladser) og det tekniske personales kompetencer. Udover at opfylde disse kriterier, vender organisatorerne af 44 Class hele tiden tilbage til Lanzarote på grund af kvaliteten af kapsejladserne, behaget ved at sejle i et varmt klima om vinteren, gode flyforbindelser og bekvemmeligheden ved at være i samme tidszone som London.

"På trods af, at det er en meget krævende flåde og efter mere end 10 begivenheder afholdt i Calero Marinas, så har denne destination ikke sakket bagud, takket være professionalismen af personalet i marinaen og i Real Club Náutico i Arrecife", forklarer Bertrand Favre, som er direktør for 44 class.

Contenido

For de sejlere, der krydser Atlanterhavet første gang, eller dem, der foretrækker at foretage en søfart i et ikke-konkurrerende format eller nyde en fantastisk oplevelse med havsejlads, er der andre mindre krævende konkurrencer, der lægger til på De Kanariske Øer.

Contenido

Atlantic Rally for Cruisers, der er kendt som ARC, er verdens største begivenhed inden for oversøisk sejlads. Marina Las Palmas, i Las Palmas de Gran Canaria, har været "basehaven" for ARC siden den første rally-begivenhed i 1986. I dag er der tre internationale flåder, der letter anker fra den kanariske hovedstad hvert år, med cirka 400 skibe og mere end 2.000 deltagere, hvilket gør Las Palmas de Gran Canaria til hovedcenter for nautiske tjenester på De Kanariske Øer. I november afsejler deltagerne i det traditionelle ARC, der forener De Kanariske Øer med den caribiske ø Santa Lucía, og ARC Plus, der passerer San Vicente (Kap Verde), og som har endelig destination på øen Granada. I januar afholdes regattaen for skibe, der er tilmeldt ARC January.

ARC, der blev introduceret af dekanen for sejlere på åbent hav, Jimmy Cornell, er stadig den mest populære kapsejls, når det kommer til at krydse Atlanterhavet ledsaget, selvom der er andre alternativer som f.eks. Viking Explorers Rally, som er en mindre flåde, der også har afsejlinger fra Marina Las Palmas.

Contenido

Rallyet Viking Explorers, hvis første udgave fandt sted i 2018 som en "venlig" nautisk begivenhed, har som primært formål at hjælpe sejlerne med deres sørejse over Atlanterhavet. Dets filosofi er baseret på at tilbyde deltagerne den bedste service og kvalitet inden for en reduceret og eksklusiv flåde på 25 skibe.
 
Rallyet Viking Explorers har udviklet et unikt format inden for nautiske rallyer og positionerer sig selv om et attraktivt alternativ til at krydse Atlanterhavet. Organisatorerne arbejder for en kontinuerlig forbindelse mellem deltagerne gennem onlinekommunikation 24 timer i døgnet alle ugens dage, ligesom de også foretager kontrol af kommunikation og satellit samt organiserer seminarer, konferencer og begivenheder.

Contenido

En 2017 organiserede Cofradía Europea de la Vela den første udgave af havsejladsen Discoveries Race for at mindes de portugisiske og spanske opdagelsesrejsende. Kapsejladsen tager afsted fra A Coruña (Galicia) og har endelig destination i Las Palmas de Gran Canaria.

Organisatorerne tilbyder muligheden for at dække de 1.200 sømil i etaper med stop i de portugisiske byer Portosín, Oporto, Sines eller Funchal (Madeira) eller at foretage prøven uden mellemstop. Således kan denne prøve være mere eller mindre krævende, alt efter hvad man vælger. At foretage en sørejse med mellemstop muliggør deltagelse af mindre erfarne besætninger, der ønsker at vove sig ud på en havsejlads.

Prøven var planlagt til afholdelse hvert andet år fra den første udgave i 2017, men på grund af Covid blev regattaen i 2021 forsinket et år og blev endelig afholdt i 2022. Den næste udgave vil finde sted i lige år og således fremover.

Contenido

Den internationale kapsejlads Canarias-Funchal er én af de ældste nautiske begivenheder på De Kanariske Øer, der siden 1978 forener de to atlantiske øgrupper. Søfarten på 290 sømil afholdes hvert andet år, og afsejlingen skifter mellem forskellige kanariske havne.

Prøven afholdes i september, hvor man udnytter den aftagende passatvind, og således kan man foretage sejladsen til Madeira uden de store vindstød, som er typiske i øhavet i løbet af juni, juli og august. Muligheden for at stoppe på Selvagensøerne og vove sig ud på en oceanisk sørejse af flere dages varighed giver prøven en eventyrlig karakter, som tiltrækker sejlere, der elsker sejlads på åbent hav.