Jul i solen

En anderledes højtid i verdens bedste klima

Noget, der overrasker besøgende på De Kanariske Øer i julen, er det varme klima med meget milde temperaturer og næsten ingen regn. For bare fire timers flyvetur fra de fleste større europæiske byer kan man bade ved stranden og tage sol hele vinteren, samtidig med at man kan opleve nogle af øernes særegne og smukke juletraditioner.

Contenido

Hvis du ankommer til øerne i december, bør du vide, at Gran Canaria byder julen velkommen med en imponerende julekrybbe i sand lavet af forskellige internationale kunstnere på den fantastiske bystrand Las Canteras. Du vil se et glimrende eksempel på flygtig strandkunst, som kan nå op i over fem meters højde. Mindre iøjnefaldende, men ikke mindre typiske, er ”Rancho de Pascua”-koncerterne på Lanzarote, hvor forskellige lokale grupper spiller på tamburiner og kastagnetter til minde om de afdøde, mens de bevæger sig igennem landsbyens gader. En smuk tradition, der transporterer os fire hundrede år tilbage i tiden.  

Contenido

Strandelskere vil ikke kunne modstå muligheden for at starte det nye år på stranden på De Kanariske Øer, hvor man kan bade både sommer og vinter. Det er måske ikke en fuldstændig officiel tradition, men mange lokale indbyggere tager afsked med det gamle år på stranden, f. eks. på bystranden Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria, samtidig med at de byder det nye år velkommen Hvert år den 1. januar beslutter mange mennesker at tage en forfriskende dukkert i Gran Canarias hovedstad for at starte året på en positiv måde og med velmente nytårsforsætter. 

Contenido

Hvis du befinder dig på De Kanariske Øer den 5. januar, har du mulighed for at opleve en meget typisk spansk tradition, nemlig optoget for de tre vise mænd fra Østerland. Melchor, Gaspar og Baltasar passerer igennem gaderne i øernes vigtigste byer og landsbyer, hvor de deler gaver ud til børnene. Det er farverigt skue med fantasifigurer, levende musik og dans, som især er rettet mod de mindste, der spændt venter på næste dag. De håber nemlig, at majestæterne opfylder deres ønsker som belønning for at have opført sig pænt. Lidt mere alvorlig, men smuk og højtidelig, er ”Autos de Reyes”, beretningen om de vise mænds rejse til Betlehem, der iscenesættes i landsbyer som Agüimes på Gran Canaria, El Sauzal og Tejina på Tenerife og Garafía på La Palma. 

Contenido

Julen på De Kanariske Øer er uden tvivl varm, men den er også sød. Sød som ”truchas”, den mest typiske kanariske juledessert, som findes på alle kanariske middagsborde juleaften. ”Truchas” er typisk fyldt med søde kartofler eller græskarfyld kaldet ”englehår” eller mandelmasse, æg og citron. Opskriften på disse søde og sprøde pie-lignende kager er gået i arv igennem flere generationer, men de har aldrig mistet deres popularitet. I nogle landsbyer bliver de solgt i gadeboder, så man kan smage dem under spadsereturen.