Karneval på De Kanariske Øer

Et af de bedste karnevaler i verden

Karnevalet på De Kanariske Øer er et af de bedste i verden og en af de hotteste begivenheder i Europa. Det skal opleves mindst én gang i livet. Og endnu bedre, hvert år. Alle, der kommer til øerne under karnevalet, ønsker at komme tilbage.

Contenido

Det kanariske karneval er farver, kostumer, optog, gademusikanter og -dansere, parader… Og alt sammen til rytmen af ”batucada” og salsa. Karnevalet er unikt, ikke kun fordi gaderne forvandles til en kæmpe fest, men fordi atmosfæren er sikker, sjov og løssluppen - for ikke at nævne klimaet. De milde temperaturer på De Kanariske Øer gør det muligt at holde karneval i fri luft uden at skulle tænke på kulden, til trods for at karnevalet afholdes i februar og marts. Hver enkelt ø har sit eget karneval og sine egne traditioner. De er alle noget helt særligt.

Contenido

Karnevalet i Santa Cruz de Tenerife anses som et af de bedste i verden og er blevet udnævnt til national turistattraktion.  Det er en stor begivenhed, der gør Santa Cruz til noget helt særligt, når byens gader forvandles til en kæmpe fest af glæde, rytme og dans. Og både om dagen og om natten er det bedst, hvis man er i udklædning og ansigtsmaling.

Kåringen af karnevalets dronning er en af de mest populære begivenheder især på grund af de iøjnefaldende kostumer, kandidaterne optræder i. Rendyrket fantasi og kreativitet, tusindvis af fjer og pailletter på kjoler, der kan være op til 3 meter høje og veje op til 400 kilo.

To meget vigtige dage i karnevalet er det store optog med vognparaden, der passerer forbi til smittende rytmer fra "comparsas”, musik- og dansegrupper, og den traditionelle ”sardinens begravelse”, som afholdes askeonsdag. Denne begivenhed er afslappet, løssluppen og sjov begivenhed, hvor enkerne græder, fordi festens afslutning nærmer sig, skønt man stadig har både dagskarnevalet og den traditionelle fastelavnsfest til gode, før festlighederne er slut.
 

 

Contenido

Karnevalet på Gran Canaria er et af de mest imponerende i Spanien. Det er en stor åben og glad fest, der indtager hovedstadens gader, fra Las Canteras-stranden - hvor man i fuldt solskin kan betragte en af de mest karismatiske karnevalsparader - til det hyggelige, gamle kvarter Vegueta. Og man må ikke glemme, at byen stadig er hovedsæde for ”los mogollones”, de store masser af mennesker i forklædning, som bare ønsker, at festen aldrig slutter.  

Udover gallaen med kåringen af dronningen og konkurrencer med ”murgas” og ”comparsas", der synger og danser, er en anden populær og internationalt kendt begivenhed Drag Queen-gallaen, hvor karnevalets drag-dronning vælges, en titel, deltagerne kæmper om iført svimlende høje platforme, mens de udfører vilde, umulige koreografier, som både er kreative og provokerende.

Og hvis man gerne vil opleve karnevalet fra strandkanten, er det internationale karneval i Maspalomas den perfekte mulighed for at nyde festen i 22ºC med udsyn til de fantastiske sandklitter. 
 

Contenido

Karnevalet på La Palma er anderledes end på resten af øerne og et af de mest unikke i Spanien. Forskellen ses især i festen kaldet Los Indianos, som er inspireret af de indbyggere fra De Kanariske Øer, der immigrerede til Cuba. Her males gaderne hvide af talkumpulver, som bruges til at smide efter hinanden af tusindvis af festdeltagere klædt i hvidt, som hvert år samles og bevæger sig fra Calle Real til Plaza de España. Deltagerne er klædt i deres stiveste, hvide puds - mændene i løse skjorte, ”guayaberas”, og kvinderne med stråhatte og traditionelle kjoler - til rytmen fra ”guarachas” og ”guajiras”, som lyder dagen lang i Santa Cruz de La Palma, en koket by i kolonialstil, som virkelig er et besøg værd.

 

Contenido

Karnevalet på Lanzarote er et af de ældste på De Kanariske Øer, selvom det ikke er så kendt som de andre. Den vigtigste karnevalsfest er i Arrecife, hvor sømandsmusikerne, ”los buches”, klædt i papmaché-masker, vognoptog, ”comparsas” og ”batucadas” fylder gaderne med rytmer, glæde og farver. På resten af øen festes der også, særligt i Teguise, som fastholder traditionen med det, der kendes som Teguises små djævle. 

Contenido

Hvis De Kanariske Øer er kendt for noget, er der for de mange kontraster. På Fuerteventura kaldes karnevalets hovedpersoner ”arretrancos” og ”archipencos”. De første er nogle sjove manuelt fremstillede køretøjer med fire hjul, mens de andre er nogle finurlige flydende fartøjer, som deltager i en af de mest løjerlige og sjove regattaer, man nogensinde vil se, og som afholdes i øens hovedstad, Puerto del Rosario. Der garanteres for latter og morskab! 

Hvis man rejser til Fuerteventura under karnevalet, kan man ud over disse to besøg også nyde fest og farver i gaderne, kåringen af karnevalets dronning, som afholdes i flere af øens kommuner, samt festlige konkurrencer med ”murgas” og ”comparsas”, der spiller og danser.
 

 

Contenido

La Gomeras karneval er stille og roligt og uden de store folkeforsamlinger. Det afholdes hovedsageligt i San Sebastián, øens hovedstad, og en af de mest populære begivenheder er el Día de los Polvos de Talco y Añil (Talkum- og Indigodagen), som afholdes fastelavnsmandag. En tykt lag af talkumpulver dækker karnevalsdeltagerne, som er klædt i hvidt, mens de er omringet af fest, farver og levende musik. 

 

Contenido

El Hierros karneval er ikke mindre særpræget. Det er en kæmpefest, hvor la Fiesta de los Carneros (Vædderfesten) i Frontera, også kendt som Los Carneros de Tigaday, samler hundredvis a unge mennesker klædt i vædderskind efter en gammel tradition, som var tæt på at gå tabt, men som heldigvis undgik at gå i glemmebogen og i dag kan nydes i fulde drag.