Lille guide til at se på himlen med børn på La Palma

Hvem er hvem på øens himmel? Tips til familieastronomi

Contenido

Fra De Kanariske Øer til himlen. Bogstaveligt talt. For en af øgruppens store attraktioner er den klare himmel, som glæder enhver astronomi-entusiast, men også enhver, der kigger op om natten, fordi det er umuligt at modstå den magnetiske skønhed af så mange himmellegemer over deres hoveder. Børn er fascinerede af det. Selvfølgelig er de det.

Contenido

Roque de los Muchachos-observatoriet

På øens højeste punkt, i 2.396 meters højde, ligger Roque de los Muchachos Astrophysical Observatory (ORM), et af de mest komplette teleskopkomplekser i verden. Ud over en spektakulær udsigt over nationalparken Caldera de Taburiente huser dette astrofysiske kompleks verdens største optiske og infrarøde teleskop, GRANTECAN, samt mere end tyve andre teleskoper og astronomiske instrumenter, såsom MAGIC-teleskopet, der er i stand til at detektere gammastråler med meget høj energi i et område af spektret, hvor intet andet teleskop er i drift. Men ORM er ikke kun et vindue til universet, det er også et sted for internationalt videnskabeligt samarbejde, hvor mange lande er repræsenteret i projekterne, samt et flagskib for outreach. Så hvis du gerne vil lidt tættere på stjernerne, er der ikke noget bedre end at tilmelde dig en af de guidede ture på selve observatoriet eller besøge Roque de los Muchachos Visitor Centre.

 

Contenido

Bedst ved nymåne

For de yngste medlemmer af familien og for de uindviede er der også mulighed for at finde et roligt hjørne i et af netværkets udsigtspunkter på øen og sidde og nyde stjernelyset. Nej, du behøver ikke et teleskop. En kikkert? Nej, egentlig ikke. Disse værktøjer vil selvfølgelig altid være bedre, men den klare himmel på La Palma giver dig mulighed for at observere vidundere med det blotte øje, som er "skjult" for langt de fleste besøgende på deres oprindelsessteder. Og da børn har et meget godt syn, vil de nyde det! Det er nok at bevæge sig væk fra de mest beboede områder, hvis belysning kan sløre udsigten, lede efter et sted så højt som muligt og med en horisont fri for bjerge og træer og, hvis det er 

muligt, under nymåne. Nok til at se stjerner (inklusive stjerneskud), galakser, konstellationer, satellitter, stjernetåger, planeter.
 

Contenido

Stjerner funkler, planeter gør ikke

For der er ikke kun stjerner på himlen. Det er faktisk dem, der glimter. Dem, der skinner uden at ryste (faktisk afgiver de mere lys end stjernerne), er planeterne: Venus er for eksempel hvid til gul, mens Mars har rødlige toner, og Saturn, der er mere orange, er ved siden af Jupiter en af de letteste at få øje på. 

Contenido

Ændring af position

På grund af jordens bevægelse rundt om solen ændrer himlens panorama sig med årstiderne. Det betyder, at stjernerne ændrer position, selv på den samme nat. Så det bedste, du kan gøre, er at bruge en planisfære (et himmelkort, der kan flyttes, og som giver dig mulighed for at indstille dato og klokkeslæt, så du ved, hvad du vil kunne se den aften) eller kigge efter specialiserede apps.

Contenido

Karlsvognen

Ud over kvadranter, grader og breddegrader, som man kan bruge til at lokalisere stjernerne, er det bedste for begyndere og børn at starte med stjernebillederne, som hjælper med at orientere sig på himlen, fordi de kan bruges til at lokalisere de fire kardinalpunkter. På den nordlige halvkugle er Karlsvognen, også kendt som Den Store Karlsvogn eller Helix, referencen. Dette stjernebillede, som blev katalogiseret af den græske astronom Ptolemæus i det 2. århundrede, er det tredjestørste på himlen og meget let at identificere på grund af dets form som en grydeske, stegepande eller vogn, og det er synligt hele året rundt på den nordlige halvkugle. Den har syv hovedstjerner: Merak, Dubhe, Megrez, Pechda, Alioth, Mizar og Benetnasch. 

Contenido

Nordstjernen markerer Norden

Merak y Dubhe, las dos de la parte frontal del “carro”, apuntan hacia la estrella Polar, una de las siete estrellas de la Osa Menor (recuerda un pequeño cazo, pero está invertida con respecto a la Osa Mayor) y la más brillante de ellas. Y si se encuentra la Estrella Polar, se encuentra el Norte. Para conseguirlo, hay que trazar una línea imaginaria de más o menos cinco veces la distancia entre Merak y Dubhe. Es una manera diferente de divertirse de noche con un tesoro infinito: el cielo. Un cielo que en las Islas Canarias se ve más y mejor.