Marinaer med blåt flag på De Kanariske Øer

De Kanariske Øer er en bæredygtig turistdestination med 60 strande med blåt flag. Denne gode praksis har også spredt sig til deres lystbådehavne. Øgruppen har flere forskellige marinaer, der har opnået dette kendetegn, som belønner miljøundervisning, ansvarlig brug af vand og elektricitet samt tilgængeligheden og sikkerheden af deres installationer.

Contenido

Spanien er det land med størst antal strande med blåt flag, hvor de besøgende kan regne med rent vand og installationer, et højt niveau af tilgængelighed og miljøundervisning. De Kanariske Øer har en fremtrædende plads på denne liste med 60 strande med dette kendetegn. Det blå flag for lystbådehavne er dog mindre kendt.

Det drejer sig om en miljømæssig anerkendelse, der har en lang tradition, som er udviklet af FEE (Foundation for Environmental Education), og som i Spanien er koordineret af den spanske forening for miljø- og forbrugeruddannelse, ADEAC (Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor). De leder forvaltningen af havne mod udviklingen og bevaringen af en mere bæredygtig turistdestination, der er centreret omkring miljøundervisningen, ansvarlig brug af vand og elektricitet samt tilgængelighed og sikkerhed.

Contenido

Den første lystbådehavn på De Kanariske Øer, der fik det blå flag for 36 år siden, var Los Gigantes, som er beliggende i den nordøstlige del af Tenerife i et særligt bevaringsområde (Zona Especial de Conservación, ZEC), der er kendt som "Franja Marina Teno-Rasca", med underjordiske huler og mange hvalarter. På Gran Canaria var nogle af de første marinaer, der for mere end 30 år siden fik kendetegnet for værende bæredygtige, havnene i Mogán og Pasito Blanco, som er beliggende i et særligt bevaringsområde i Franja de Mogán, med "sebadales", som er områder med forekomster af en særlig type tang, og en omfattende fauna. Her kan du finde søheste, skildpadder og hvaler. På Lanzarote, der er certificeret som biosfærereservat, har Calero-havnen haft et blåt flag i nogenlunde lige så lang tid.

Contenido

I 2023 fik følgende marinaer et blåt flag: Mogán og Pasito Blanco på Gran Canaria, Puerto Calero på Lanzarote og lystbådehavnen Real Club Náutico de Tenerife, der er beliggende i Santa Cruz de Tenerife. Udover at opfylde kriterierne for miljømæssig forvaltning, er hver enkelt af disse fire marinaer i det kanariske øhav rene og korrekt passet og vedligeholdt. De har alle implementeret effektive foranstaltninger til at reducere energi- og vandforbruget og rådgiver de besøgende om dette.

Contenido

De sejlere, der vælger en lystbådehavn med blåt flag, forventer at finde nogle rene og sikre installationer. Efter en lang sejlads vil de sikre sig, at både lystbådehavnen såvel som bådpladsen tilbyder den rette håndtering af alle typer affald, herunder spildevandet og farlige materialer som f.eks. batterier, olie og arbejdsredskaber, der er kontamineret med kemiske produkter anvendt til reparation af bådene. Kontrollen af lystbådehavnens miljøpåvirkning er en prioritet, hvilket betyder, at en lystbådehavn skal implementere en række foranstaltninger for at forhindre forurening af det omkringliggende farvand.

De strenge evalueringskriterier omfatter havnevandets renhed, kvaliteten af installationerne, fjernelse af mobilitetshindringer samt sikkerhedsniveauet i havnen og deromkring. Dette kan betyde inkluderingen af tjenester for personer med nedsat mobilitet, brugen af kommunikationssymboler samt regelmæssige kontroller for at reducere risiciene. Derudover har lystbådehavnene en aktiv rolle, når det kommer til at inddrage sejlere og besøgende i vand- og elektricitetsbesparelsen samt kendskabet til det lokale havmiljø.

Contenido

Marinaer med blåt flag skal i løbet af året foretage miljørelaterede undervisningsaktiviteter, der forbinder lokalbefolkningen med de besøgende sejlere. Derudover skal de informere om de områder nær havnen, der er beskyttede og mest følsomme over for menneskekontakt, og fastsætte nogle adfærdsregler for sejlads tæt på disse områder. Denne kommunikation skal foregå via informationspaneler i lystbådehavnene, og de skal være synlige for alle brugere.

Contenido

Lystbådehavnenes blå flag gives for en enkelt sæson og er kun gyldigt, mens den nautiske installation fortsætter med at opfylde kravene, der er forbundet med anerkendelsen. Tildelingen af det blå flag gives af foreningen for miljø- og forbrugeruddannelse, ADEAC, og denne kan i løbet af året foretage alle de inspektioner, som den finder nødvendigt, og når som helst fjerne flaget, hvis den anser, at marinaen ikke længere opfylder de fastsatte krav.

Hvis du vil vide, om en lystbådehavn har fået tildelt dette kendetegn, skal du blot kigge efter dette symbol i de digitale profiler for de forskellige havne på De Kanariske Øer, eller gå til den officielle hjemmeside for blå flag for at få yderligere oplysninger.

Imagen
Puerto deportivo Las Palmas. Gran Canaria
Puerto deportivo Las Palmas. Gran Canaria