Nautisk tradition på De Kanariske Øer

Lige siden opdagelsen af Amerika og frem til dags dato har De Kanariske Øer været og fortsætter med at være den naturlige havn mellem Europa, Afrika og Amerika. Denne konstante kommen og gåen af sejlere har gjort, at indbyggerne i øgruppen har et fantastisk forhold til havet og sejlads generelt. De er derfor verdenskendt for deres lange nautiske tradition.

Contenido

Opdagelsen af Amerika og passatvindene, som var afgørende for sejlads i det 15. århundrede, gjorde De Kanariske Øer til Atlanterhavets epicenter. Øgruppen blev et obligatorisk stop for bådene, der begav sig ud på den nye rute mod Amerika. Det efterlod spor langs kysten af De Kanariske Øer i form af en masse sejlerlandsbyer. Et tegn på dette er indflydelsen af latinersejlet i de traditionelle skibe, der er kendt som "botes" eller "barquillos".

Contenido

Derudover var den priviligerede geografiske placering, statussen som øsamfund og det fortrinlige klima afgørende for udviklingen af sejladsen på De Kanariske Øer. Sejlads dyrkes som sport, men anvendes også som fritidsaktivitet og underholdning, takket være det gode netværk af marinaer og nautiske tjenester, der er at finde på stort set alle øerne.

Sejlsportsfolkenes internationale anerkendelse, afholdelsen af internationale konkurrencer og startpunkt for vigtige oversøiske kapsejladser er beviser på øgruppens lange nautiske tradition.

Contenido

Sejladsens begyndelse som en sportsgren på De Kanariske Øer går tilbage til starten af det 20. århundrede. Det kan ses ved forekomsten af nautiske klubber og kapsejladser på Gran Canaria, La Palma og Tenerife. Disse klubber opstod takket være udviklingen af havne i øgruppen i slutningen af det 19. århundrede, som gav ly og tilflugtssted, for at sejladsen kunne udvikle sig sikkert, og dermed undgik man de kraftige vinde og bølger fra Atlanterhavet.

Den første havn, der blev grundlagt den 26. december i 1902 under navnet Club Tinerfeño, var Real Club Náutico de Tenerife I 1903 blev Real Nuevo Club de La Palma grundlagt efterfulgt af Real Club Náutico de Gran Canaria i 1908. Disse tre enheder var uden tvivl den store drivkraft bag sejlads som en sportsgren. Her blev de første officielle konkurrencer afholdt, ligesom man fremmede kapsejladser mellem øerne, og man arbejdede hårdt for at udklække nye sejlsportsfolk gennem sejlskolerne.

Contenido

Kanarisk latinersejl er et fremtrædende element i De Kanariske Øers nautiske tradition på grund af dets særegenhed, der gør det unikt i verden. Det er især typisk for Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife. Denne sejlmodalitet opstod i slutningen af det 19. århundrede og starten af det 20. i forbindelse med udviklingen af byen Las Palmas de Gran Canaria efter bygningen af havnen.

Sejlbåde med et trekantet sejl blev oprindeligt anvendt til at transportere varer og personer mellem de store skibe, der lå forankrede i havnen i Las Palmas, og byen. Med tiden begyndte man at foretage kapsejlader blandt disse for at se, hvem der nåede først frem til skibene. Den første konkurrence, der er dokumenteret som en kapsejlads, fandt sted i 1904 under byfesten i fiskerkvarteret i San Cristóbal. To år før, i 1902, havde man allerede afholdt nogle konkurrencer med disse bådtyper under La Naval-byfesten.

Contenido

Med forekomsten af Real Club Náutico de Gran Canaria blev regattaerne med latinersejlet gjort anerkendt. Den nye enhed hjalp med udarbejdelsen af det første reglement, støttede afholdelsen af konkurrencer og promoverede sportsgrenen, indtil den blev fastslået som en sådan.

Selvom der har været nogle komplicerede perioder, har latinersejlet overlevet indtil dags dato. Nu om stunder afholdes der hvert år officielle konkurrencer støttet af Federación Canaria de Vela Latina Canaria med deltagelse af mange skibe. Det er blevet et kendetegn for den nautiske tradition i Las Palmas de Gran Canaria.

Contenido

Med årens løb er De Kanariske Øer blev en global reference for sejlsport på højt niveau. Syv guldmedaljer, 28 olympiske sejlsportsfolk og talrige verdens- og europamesterskaber bekræfter dette. De fortrinlige vind- og bølgeforhold, det gode klima og nogle førsteklasses anlæg gør øgruppen til hjemsted for internationalt ankerkendte sejlsportsfolk.

Real Club Náutico de Gran Canaria er den sportsenhed inden for sejlsport i verden, der har det største antal titler. Dens sejlsportsfolk har opnået syv olympiske guldmedaljer, 60 titler som verdensmester, 2 guldmedaljer i ISAF, 36 europamesterskaber og 349 nationale mesterskaber.

Derudover er De Kanariske Øer også hvert år træningssted for forskellige landes olympiske hold. Her finder de ikke kun gode vind- og havforhold, men også et mildt klima, der gør det muligt at forlænge træningsdagene med nogle timer. Desuden afholdes der løbende internationale prøver. Klubberne og deres tilknyttede sejlenheder hjælper hvert år med til at organisere internationale kapsejladser.

Imagen
Atlantic Rally for Cruisers
Atlantic Rally for Cruisers
Contenido

Startstedet, der gjorde De Kanariske Øer til Atlanterhavets havn efter opdagelsen af Amerika, bevarede dets status i løbet af århundreder. I løbet af alle disse år modtog øgruppen besøg fra sejlere, der lagde til i havnene for at forsyne bådene før sørejsen over Atlanterhavet.

Med forekomsten af sejlskibet som fritidsaktivitet og sportsgren søgte mange ikke-kommercielle skibe også det nødvendige ly i øernes havne. Disse havneområder voksede og tilpassede sig de nye sejleres behov,

og således begyndte de første oversøiske kapsejladser med afrejse fra De Kanariske Øer. Den vigtigste, efter alder og antal deltagere, er Atlantic Rally for Cruisers, som populært er kendt som ARC. Den anses for værende den største oversøiske sejlbegivenhed og afsejler hver november fra marinaen i Las Palmas de Gran Canaria.