Néstor og den kanariske modernisme

En af Europas vigtigste kunstnere inden for symbolismen og modernismen

Néstor Martín-Fernández de la Torre, blandt kunstelskere blot Néstor, er en af de vigtigste repræsentanter for symbolisme og modernisme i europæisk malerkunst. Som kunstner forsøgte han altid at fremhæve de storslåede omgivelser på De Kanariske Øer, og hans arbejde betragtes som en fejring af den kanariske ånd og tradition, Mange eksperter har opfattet hans værker som afgørende for forståelsen af de europæiske kunstneriske bevægelser fra starten af det 20. århundrede.

Contenido

Derfor overrasker det ikke, at mange af de besøgende på De Kanariske Øer benytter sig af lejligheden til at se hans værker, som med deres særlige verdenssyn og deres hyldest til øernes særprægede lys og natur er af stor kunstnerisk værdi.

Contenido

Néstor Martín-Fernández de la Torre blev født i Las Palmas de Gran Canaria i 1887. Fra hans tidlige ungdom var det tydeligt, at han havde et særligt kunstnerisk talent, og dette fik ham til at søge nye omgivelser for at stille sin nysgerrighed Madrid, Bruxelles, London og til sidst Paris, hvor han kom til at opleve dyrkelsen af Art-Nouveau og indrettede sit eget atelier, blev også de scener, hvor han kom til at etablere sig som internationalt anerkendt kunstner. Han udstillede i de bedste europæiske og latinamerikanske gallerier og modtog vigtige priser.

I starten af 30’erne vendte Néstor tilbage til Gran Canaria, hvor han indrettede et nyt atelier og genopdagede sine kunstneriske og følelsesmæssige rødder. Det var også her, han gik i gang med sit hovedværk, som dog aldrig blev færdiggjort: Poema de los Elementos.
 

Contenido

Néstors værker næres af symbolismens plasticitet og danner et af epokens mest usædvanlige æstetiske universer. De har udgangspunkt i den lokale virkelighed og skaber en kunstnerisk helhed, der tager dig med tilbage til øernes legendariske oprindelse. Néstors værker giver ikke plads til klichéer, lokal indforståethed eller banal folklore,  men udelukkende til mytologien og genfortolkning af klassikerne.

Hans værker på De Kanariske Øer

Contenido

Pueblo Canario er Néstor Martín-Fernández de la Torres stor univers og udgør et vidnesbyrd om den store indflydelse, De Kanariske Øer har haft på kunstnerens værker. Meningen med projektet var at udbrede den kanariske kultur blandt de besøgende, og alt er designet af Néstor. Skønt han ikke selv nåede at se sit værk afsluttet, blev det færdiggjort med største respekt for hans planer. El Pueblo Canario er et arkitektonisk kompleks, hvor man kan gå rundt blandt bygninger inspireret af den traditionelle kanariske byggestil og fordybe sig i øens kulturelle værdier.
 

Contenido

Inden i det arkitektoniske kompleks El Pueblo Canario finder man en museumsudstilling i neokanarisk stil fra 1956 indeholdende størstedelen af kunstnerens værker. Museets 12 sale byder både på særudstillinger og en permanent samling, hvor man kan se hans vigtigste værker: Epitalamio, El Niño Arquero og de to samlinger, der udgør Poema de los Elementos. Museet tilbyder også guidede rundture som gør det muligt gå i dybden med detaljerne af hans arbejde.
 

Contenido

Dette teater er et af de bedste måder at få indblik i diversiteten i Néstors værker. Efter en brand i 1918 gav Néstors bror, arkitekten Miguel Martín-Fernández de la Torre, ham til opgave at udsmykke den nye bygning. Han skulle designe scenetæppet, glasmalerierne, scenekanten og en række freskoer forskellige steder i bygningen. Især bør Saint-Saëns-salonen, hvor man tydeligt ser Néstors aftryk i form af malerier, paneler, glasmalerier, lamper og små træstatuer, fremhæves.