Passatvindene – De Kanariske Øers motor

De Kanariske Øer har nogle exceptionelle forhold til sejlads takket være deres geografiske beliggenhed og gode klima. Karakteristikaene af deres klima og deres vinde skyldes passatvindene, som giver en konstant brise i øhavet, der gør det ideelt til sejlads året rundt.

Contenido

De Kanariske Øer har ét af verdens bedste klimaer med milde temperaturer om vinteren og ikke alt for høje temperaturer om sommeren. Men når vi taler om sejlads, er det at have gode vinde lige næsten lige så vigtigt som at nyde lange dage med sol og gode temperaturer. Mens det i mange lande i Europa ikke er muligt at sejle hele året på grund af de lave temperaturer eller manglende vind, så er det muligt at sejle alle årets dage i øhavet takket være passatvindene.

Klimaet på De Kanariske Øer skyldes nemlig tilstedeværelsen af disse vinde og højtrykket ved Azorerne. Kombinationen af disse to meteorologiske særegenheder fremmer et klima, der adskiller sig ved klar himmel med ringe nedbør samt nogle moderate temperaturer – om sommeren såvel som om vinteren – takket være den friske luft, de medbringer. Eftersom den blæser regelmæssigt, er det en ideel vind til sejllads, og det muliggør alt lige fra afslappende familiesejladser til mere ekstreme sejladser, hvor man kan fornemme hastigheden. Og det skyldes, at vinden har varierende intensitet alt efter det område af øen, vi befinder os på.

Contenido

Det spanske navn for passatvindene, vientos alisios, kommer fra det latinske ord "alis", der betyder jævn, og det beskriver delvist deres stabile og moderate karakter. Disse luftstrømme er til stede over hele verden – ikke kun på De Kanariske Øer. Det er friske, fugtige vinde, der kommer fra havet, som blæser regelmæssigt fra øst mod vest fra de suptropiske højtryk mod de ækvatoriale lavtryk. På den nordlige halvkugle blæser de fra nordøst mod sydvest, og på den sydlige halvkugle blæser de fra sydvest mod nordøst.

I det 15. århundrede var disse vinde afgørende for sejladsen og fastlæggelsen af kommercielle ruter. Portugiserne, som var store sejlere og erobrere, udnyttede dens særegenheder til deres sejladser, både i den nordlige del såvel som i den sydlige del af Atlanterhavet. For at vende tilbage fra Vestafrika til Europa udnyttede de passatvindene til at sejle ind i Atlanterhavet og derefter sejle opad langs Azorerne, indtil de ankom til det europæiske kontinent.

Christoffer Columbus var en anden søfarer, der udnyttede passatvindene, da han foreslog at åbne en ny rute til Indien over Atlanterhavet uden behov for at runde Afrika. Disse vinde førte hans ekspeditioner til De Kanariske Øer, der fungerede som basehavn, før de begav sig ud på det store eventyr, der resulterede i opdagelsen af Amerika.

Contenido

Selvom passatvindene muliggør sejlads året rundt på De Kanariske Øer, så er påvirkningen størst i løbet af sommermånederne. De dominerende luftstrømme blæser med en gennemsnitshastighed på 20 km/t, som tilskynder til dyrkning af enhver form for sejlads. Jollesejlads, windsurf eller kitesurf ... der er masser timers af underholdning for sportsfolkene i havet.

Endnu en særegenhed ved påvirkningen af passatvindene er det faktum, at De Kanariske Øer består af øer. Vinden accelererer i visse områder, når den kommer i kontakt med kysten. Dette fænomen forekommer på næsten alle øerne, men er særlig tillokkende for ekstremsejlads øst for Gran Canaria og Lanzarote og sydøst for Fuerteventura.

Disse tre områder er verdenskendt for deres ekstreme vindhold, der registreres i løbet af juni, juli og august, og som har givet anledning til afholdelsen af vigtige sejladser og internationale verdensmesterskaber. På Gran Canaria har stranden Pozo Izquierdo i løbet af mere end tre årtier været stedet for verdensmesterskabet i windsurf, som organiseres af PWA (Professional Windsurfers Association). Og Fuerteventura er verdenskendt for en anden prøve inden for PWA's discipliner, der er blevet afholdt i snart 40 år på stranden Sotavento.

Contenido

Passatvindene gør det nemmere at krydse Atlanterhavet fra Europa i båd. De Kanariske Øer er den naturlige afrejsehavn for en sådan søfart. Fra en hvilken som helst havn i øgruppen kan man udnytte disse vinde til at nå over på den anden side af havet. Det er dog ikke alle årstider, der er lige gode til at gøre det. Det ideelle tidspunkt til denne søfart er mellem november og januar, hvor man således undgår sæsonen med storme og orkaner i Caribien.

Men passatvindene er også "motor" for mange af de både både, der ønsker at vende tilbage til Europa fra Caribien. I disse tilfælde er det mest almindeligt at foretage rejsen mellem april og juni, og normalt foregår ruten via Bermuda-øerne, Azorerne og derfra til de forskellige kontinentale havne.