Caldera de Bandama

Gå igennem et kæmpestort naturreservat på den nordøstlige del af Gran Canaria

Ruten via Bandama-calderaen går igennem tre kommuner, Santa Brígida, Telde og Las Palmas de Gran Canaria, hen over skråningerne Las Goteras og Guiniguada i retning mod kysten. Dette område, der er rig på natur, blev dannet for 5 tusind år siden i nærheden af den gamle vulkan Pico de Bandama. Calderaen er 216 m dyb, 574 m høj og har en diameter på 1.000 m. Ved siden af denne geologiske skat er det værd at nævne den arkæologiske udgravning Cueva de los Canarios, som urbefolkningen brugte som silo til at gemme afgrøder og fødevarer.

Trekking forbi udsigtspunkter og grotter mellem planter og oprindelige fuglearter

Trekking-ruten hen over Bandama-calderaen (der skylder sit navn til en flamsk handelsmand med efternavnet Van Damme) er en strækning på knap 3 km og går forbi udsigtspunktet El Cornical og videre til Casas de Fondo, Bodegas-grotten, dammen El Culatón og korsvejen Tres Piedras. Turen er krævende med en gennemsnitshældning på 18 %, men giver mulighed for at stifte bekendtskab med planter som den hvide tajinaste (Echium decaisnei) og sort oliven samt øens fugle, tårnfalken og munken (Sylvia atricapilla og "capirote" på spansk). Glem ikke solbeskyttelse.

Længde
4,2 km
Public transport
Localidad
Santa Brígida
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera de Bandama
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Caldera-landsbyen

Stien tager sin begyndelse i en samling huse, som i nogle tilfælde har et traditionelt udseende, herunder en vingård, der placerer os i et landskab af vinmarker, og hvor vi føler os hensat til vinens verden.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Mirador de los cuartos

Dette udsigtspunkt finder vi lige, når vi kommer ind på stien til venstre på en lille slette. Herfra er der panoramisk udsigt ind i Calderaen og dens vægge. Det er et rigtig godt observatorium, hvorfra man kan se Calderaens geologiske diversitet. En af de ting, der springer mest i øjnene, til venstre på skråningen af Bandama-bjergspidsen inde i Calderaen, er en koncentration af lavastrømme, som vi genkender på en samling vandrette lag i et ca. 50 m bredt bælte, der har en uregelmæssig, trekantet form.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Mirador del Cornical

Dette udsigtspunkt oppe over et klippefremspring befinder sig i 380 meters højde, og derfra kan man se hele Calderaen. Herfra kan vi se ringene af klippelag, der udgør væggene på sænkningen. Vi ser tydeligt de forskellige rum nede i dybet, både de områder, der stadigvæk bærer spor af landbrug, og den termofile skov, der dækker et stadigt større område og således genvinder tabt terræn.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Las Piedras (stenene)

Vi passerer et område, hvor gruset på den første strækning afløses af erosionsmateriale på skråningerne. Vi kommer nu ind i et område, hvor den termofile skov med forekomst af mastikstræ, sort eller vild oliven og palme blander sig med de store klippestykker, der er faldet af kanten, og som har givet navn til stedet.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Landsbyen El Fondo

Denne landsby, der i dag er revet halvvejs ned, minder os om den første tilflytter til Calderaen, Daniel Van Damme, i det 16. århundrede. Hans efternavn har givet landsbyen dets navn. Samlingen af huse består af en vingård med et L-formet anlæg og med rum for vinpresning - et af de ældste på Gran Canaria - et skur til kvæget, tærskeplads og ovn.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Tagoverdækningen for tærskepladsen

Efter Casas del Fondo følger vi rundstien, der fører os til alle afkroge af Calderaen. Vi lægger huset tilhørende den sidste forpagter for Calderaen, Agustinito, bag os, hvorefter vi kommer forbi en sø med fugleobservatorium for så at ende på tærskepladsen over for Casas del Fondo, oppe over Natero'en, som er det navn, Calderaens centrale kerne har fået. Calderaen har 3 tærskepladser, hvilket siger noget om, hvor vigtig kornavlen var på disse kanter.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Gennem skoven

På sydøstsiden af Calderaen kommer vi igennem en smuk termofil skov med sort oliven, mastikstræer, palmer, dragetræer, der fortsætter op ad skråningerne og op til kanten af Calderaen. I dette område finder vi Calderaens eneste vandkilde, der via en kanal ledes frem til en simpel hane i Casas del Fondo. Her kan vi nyde Calderaens stilhed og lade os opsluge af naturen, eftersom de imponerende lodrette vægge afskærer os fra den ydre verden, inden vi begiver os ud på tilbageturen hen over skråningen.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
2
54784
10 13
262
10045