Nacientes de Marcos y Cordero

En trekking på jagt efter vandkilder
Vandreturen foregår i det nordlige område på øen La Palma og går parallelt med den kanal, der opsamler vand fra kilderne, og går videre til den store caldera i Marcos y Cordero. Den går hen over disse slugter og løber derefter ud i Agua-kløften. Landskabet på turen er fyldt med kanariske fyrretræer og oprindelig vegetation og giver også mulighed for at nyde forskellige store lodrette vægge, der er typiske for øens nordside, og som annoncerer Caldera de Taburiente Nationalpark.
En rundtur mellem fyrretræer og laurbærskov
Med en rute på 7 km igennem San Andrés y Sauces kommune er ruten Nacientes de Marcos y Cordero cirkulær med ringe højdeforskel. Den tager 3 timer at gå. Denne trekking begynder og ender i Casa del Monte og byder på et ganske enestående plantelandskab med grønne, frodige fyrretræer og rester af laurbær. Ved start kan man prøve en lækker hvedegrød på en restaurant i området.
Length
7 km
Localidad
San Andres y Sauces
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Nacientes Marcos y Cordero
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Casa del Monte

Casa del Monte er en lille bygning med en veranda af teglsten og træ, der ligger ved begyndelsen af ruten, der fører os til udspringet af Marcos og Cordero. Den blev bygget til arbejderne, der byggede tunnelerne og kanelen. Der er en lille rasteplads.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Fra tunnel til tunnel langs vandet

I starten af det 20. århundrede begyndte kanaliseringen af vandet fra udspringet af Marcos og Cordero med henblik på udnyttelse af dets energipotentiale. I 30´erne afsluttedes udgravningen af de 13 tunneller, som kanaliserede vandet fra udspringene, og som vi skal gå igennem. Den længste er 400 meter lang. 25 år senere, i 1955, begyndte vandkraftværket Mulato at fungere i den nederste del af slugten.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Et dige over muren

Mellem den fjerde og den femte tunnel, er der en platform, hvorfra vi kan se et dige af store dimensioner på muren overfor. Digerne er vulkanske indlejringer, der dannes ved hurtig afkøling, når de rammes ind i moderbjergets sprækker. De plejer at være tavleformede, altså rektangulære. De forbindes ofte med underjordiske vandførende lag, da de er uigennemtrængelige. Det er elementer af stor landskabelig værdi, fordi de bryder ensartetheden, hvilket vi tydeligt kan se her.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Krydse over en lille kløft

Et vandfald i en meget smuk kløft på ca. 30 meter, som vi krydser ved at gå over en bro med trægærde. På La Palma kaldes denne type vandfald "cabocos". Det er et ord, som er forbundet med vandkraftteknologi fra møller og vandfald, der blev skabt ovenfra og nedad for at bevæge mekanismen.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Livets lyde

Mellem tunnel nummer 9 og 10 på ruten, holder vi en kort pause for at lytte til vandet fra udspringet. Af vandet, der falder. Det er det første sted, hvor man tydeligt kan høre lyden af vandet, selvom vi ikke kan se udspringet, og selvom det har fulgt os hele vejen i kanalen.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Grænser for vandet

Lidt før vi kommer til udspringet af Marcos, kommer vi til en lille cementtank, som skal kontrollere vandkapaciteten, der strømmer gennem kanalen i løbet af en given tid (1 time). Formålet med dette system var af aflede vandet i tilfælde af, at udspringet flød med større kapacitet, end den kanalen kunne optage. Hvis vi kigger efter, kan vi se at kanalen her var højere end den, der har fulgt os indtil nu.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Naciente de Marcos

Vi er nødt til først at lægge mærke til stedets skønhed: vandet, der løber efter at være kommet frem fra kilden i jorden; vandet, der flyder ned af muren i den sidste tunnel; kanalen, der er gravet ud i bjerget, som opsamler vandet fra muren. Udspringet af Marcos, det mest vandrige af de to udspring, dukker op på dette sted, hvor der opstår et vandmættet lag; det er et grundvandsreservoir, der i stor udstrækning er resultatet af den permanente vandrette regn, som passatvindene bringer.

Imagen
Subtítulo
Nacientes de Marcos og Cordero, La Palma
Título
Naciente de Cordero

Udspringet af Cordero er roligere; det er et hængende grundvandsreservoir med tre vandfald, der ender i en kanal. Det er ikke så imponerende som udspringet af Marcos, både på grund af gennemstrømningen og på grund af beliggenheden, selvom det dog er et glimrende sted til at holde en pause, før turen går tilbage.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
5
54784
10 13
262
10045