Los Ajaches

Lang trekking gennem de geologiske spor på Lanzarote

Los Ajaches ligger i det sydøstlige område af Lanzarote og er en stor vulkansk formation, der fylder hele den sydlige del af øen, med et massiv i læsiden og stenede sletter på vindsiden. Dette område ligger i Yaiza kommune og er en vigtig arkæologisk kulturarv med grotter, graveringer og spor efter gamle græsningsområder Dette område, øens ældste, er stadigvæk udsat for stærk nedbrydning pga. erosionen, som i løbet af de sidste 10 millioner år har givet form til de slugter, der skærer igennem denne naturvej.

Tabaiba-træer og buskads på en gold bjergsti

Los Ajaches-trekkingruten er 6 km lang og har en betydelig højdeforskel, hvilket gør den sværere. Ruten tager sit udgangspunkt i landsbyen Femés og går ad bjergsti, almindelig sti, gangsti og landevej. Naturomgivelserne giver mulighed for at lære vegetationen at kende. Den består af tørt buskads, med forekomst af tabaiba-skove i områderne med størst læ. Dyrebestanden omfatter steppe- og rovfugle samt havørne på klippevæggene langs kysten. Husk passende fodtøj samt mad og drikkevarer.

Længde
5,8 km
Public transport
Localidad
Yaiza
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Los Ajaches
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Femés

Vi starter vores rute i landsbyen Femés, der ligger i begyndelsen af dalen med det samme navn. Denne beliggenhed skyldes to ting: fra udsigtspunktet ved Femés over kystsletten og kysten holdt man øje med ankomsten af de mauriske pirater, mens man ved vandet under husene dyrkede afgrøder i grusområder. Der var tale om områder, hvor jorden var dækket med grus, vulkansk lapilli, for at holde på fugtigheden og fremme plantevæksten.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Udsigtspunktet Barranco de la Higuera

I passet over Femés er der gedeflokke, og det fortæller os, at vi befinder os i et område med dyreavl. Ved vores fødder kan vi se Higuera-skrænten, hvis U-form med et fladt flodleje og lette skråninger viser, at området har været præget af en voldsom erosion, især tidligere da der var mere nedbør på øen, som fik disse eroderede former til at stikke frem.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Degollada pico redondo

Vi går mellem de to højeste punkter i Los Ajaches: Pico Redondo og Pico de la Aceituna. Dette bjergmassiv er dateret til at være dannet for ca. 15 mio. år siden, og herfra går vi gennem et område, hvor der ikke for nylig har været vulkansk aktivitet. Derfor er det erosionen, der står for de vigtigste ændringer i landskabet, og det er derfor mere blødt og kuperet end det landskab, man ser på resten af øen.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Degollada del portugués

Der er her, vi for sidste gang kan se udsigten over den store Rubicón-slette med vulkanbjerget Colorada i den helt sydvestlige del af øen. Vi går nu ud på de gamle skrænter. Det første, vi kan se, er resterne af afvandingskanalerne i flodlejret, hvor man udnyttede afstrømningen til at vande markerne. Afvandingskanalerne er et system, der består i at omgive markerne med jordvægge med en svag hældning, som man dækkede med vand fra flodlejret efter regnen, for derefter at vande afgrøderne.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Barranco de Juan Perdomo

Denne skrænt er en af de største i bjergmassivet med en bred og veludviklet regnkløft. Det mest interessante ved denne er, at der i sandjorden i regnkløften vokser en speciel planteart med en form for meget små meloner, der kun findes på De Kanariske Øer.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Hævet strand

Den stikker sig ud på grund af sin lysegule farve og tilstedeværelsen af mange udskårne blokke omkring stien. Denne type hævede strande kan opstå på grund af ændringer i havniveauet eller tektoniske bevægelser. Denne udgravning ligger ca. 50 meter over havets nuværende niveau.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Torreta - Llanos de Rubicón

Vi befinder os i et område med arkæologiske rester i den øverste del af jorden. Området er blevet vurderet til at have været hjemsted for de oprindelige indbyggere på Lanzarote, de såkaldte "majos". I området med stakke af sten vurderer man, at der har boet flest indbyggere. Her har man fundet rester af stenredskaber, keramik og knogler samt rester af havets dyreliv, eventuelt fra arbejde med skaldyr på kysten.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playas de Papagayo

Denne række bugter med naturlige hvide sandstrande er et af de smukkeste steder på øen. Benyt lejligheden til at tage en dukkert efter vandreturen eller før den sidste strækning på turen. Der er også barer, hvor man kan få stillet sin tørst. Disse små strande er meget uberørte, fordi de er en del af et beskyttet område. De er derfor meget charmerende og smukke, og her kan man opleve den typiske vegetation på det kystnære bælte samt det smukke omgivende naturlandskab.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Rubicón

I denne slugt er der et meget unikt arkæologisk område. Her er resterne af den første europæiske by på De Kanariske Øer. Som noget helt specielt kan man se de brønde, der i det 14. århundrede gav vand til de nomader, der indledte erobringen af De Kanariske Øer, der kulminerede næsten et århundrede senere. Den første europæiske bosættelse, San Marcial del Rubicón, var altså i dette område. I den næste bugt er der også interessante elementer fra øgruppens historie med en kalkovn, der udnyttede de kalkbelagte områder på kystsletterne bag stranden.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Castillo de las coloradas

Denne lille militære fæstning er kendt under navnene Las Coloradas og Águila og stammer fra det 18. århundrede. Den blev bygget i 1741 for at forsvare den sydlige del af øen mod angreb fra de mauriske pirater, der fra tid til anden kom fra den nærliggende afrikanske kyst og plyndrede Lanzarote. I 1769 blev den genopbygget efter at have lidt voldsom skade i et piratangreb, og siden da har den haft sit kegleformede udseende med adgang via en vindebro.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playa Blanca

Stien ender i hjertet af Playa Blanca, der i den sidste del af det 20. århundrede er gået fra at være et lille, malerisk fiskerleje til at være et af de største turistområder på Lanzarote. Landsbyens hovedgader og strand har dog stadig bevaret den charme, landsbyen havde, før turismens indtog.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
  • Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
  • Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
  • Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
  • Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
  • Hav altid dit kæledyr i snor.
  • Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
3
54784
10 13
262
10045