Bestigning af Teide

En udflugt til De Kanariske Øers højeste punkt

Teide Nationalpark ligger midt på øen Tenerife, og det er muligt at gå igennem den ad flere stier, bl.a. den sti, der fører op til selve toppen af vulkanen. Denne rute starter i Montaña Blanca og er klassificeret som svær pga. den progressive højdeforskel (går fra 1.367 til 3.715 meters højde). Turen tager ca. 6 timer op til Altavista-refugiet. Der er mulighed for overnatning, hvis man i forvejen søger om tilladelse til at afvente morgengryet og tilbagelægge den sidste strækning på stigningen, der fører op til selve Teide-krateret.

En krævende, men unik trekking-rute

Ruten er anlagt til trekking og er en blanding af almindelig sti og bjergsti på den 9 km lange strækning, der går igennem steder af stor geologisk interesse som f.eks. Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses og la Rambleta. Den sidste strækning tilbagelægges ad vejen Telesforo Bravo, der løber mellem lavakanaler op til vulkanens krater. Det anbefales at være iført passende tøj og sko samt medbringe mad og kolde drikkevarer. Oppe på toppen vil man sætte pris på en frakke for ikke at fryse i morgenkulden.

Længde
9 km
Public transport
Localidad
Santiago del Teide
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Subida al Teide
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Montaña Blanca

Vi starter med at gå op ad dette bjerg af pimpsten, der engang blev brugt i industrien og landbruget. Pimpstensmaterialet stammer fra udbrud, der skyldes gasserne i magma. Når de møder luften, sker der det samme, som når man åbner en champagneflaske, og disse "skumsprøjt" ser vi i dag som pimpsten.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Montaña Rajada

Dette bjerg ligger på vores højre side, når vi går opad. Det er en typisk vulkansk kuppel og det bedste eksemplar i Las Cañadas. Dens udseende er et resultat af et udbrud med meget tyktflydende lava. Det løber ikke så hurtigt, og derfor samler det sig i en kuppelform, der på latin hedder domus, hvorfra det spanske navn "domo" stammer.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Pimpstensminen

Pimpsten er meget anvendeligt inden for landbrug og industri, og derfor blev det anvendt på Teide, indtil stedet blev til en nationalpark. Disse gamle miner er blevet restaureret, men vi kan stadig se, hvor man tog pimpstenen fra, fordi disse områder har en anden farve og er lysere end omgivelserne.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Teides vulkankugler

På den sidste del af stien kan man se nogle store sten, der er formet som kugler, der blev dannet, ved at den sorte lava rullede ned ad bjerget og blev stoppet ved foden af Teide. De blev dannet på samme måde som snebolde, fordi stykkerne først løsrev sig fra lavamængden og derefter rullede rundt og fik flere og flere lag, indtil de blev stoppet under lavastrømmen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Englændernes bosættelse

Dette stemningsfulde navn henviser til det sidste punkt, hvor det var muligt at få brænde under opstigningen til Teide. De besøgende og opdagelsesrejsende stoppede derfor her ved 2.982 meter for at overnatte og derefter påbegynde den sidste tur mod vulkanen. En af de største sten her har et hul i bunden, der var perfekt til at overnatte i og blev brugt som et naturligt læsted.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Opstigning til "det gamle Teide"

Vi går op til Altavista-refugiet mellem to grene af sort lava på det gamle Teide på en sti, der er zigzag-formet og meget stejl. Vi kommer til at gå på materialer, der er over 32.000 år gamle, hvilket ikke er meget i geologisk forstand, men det er meget for Teide, hvor der har været vulkansk aktivitet indtil for ikke så længe siden.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Refugio de Altavista

Refugiet ligger på en slette, der er omgivet af to imponerende grene af lava, der er så høje, at man kun lige kan skimte toppen. Det er den højest beliggende indkvarteringsmulighed i Spanien, og det er perfekt at sove her og så fortsætte sin tur op på Teide ved solopgang. Det er helt fantastisk at se nattehimlen fra dette sted. Blot 35 minutter efter solopgang kan man se zodiakallys og Mælkevejen.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
La Rambleta

Her ender stien fra Altavista, der har passeret gennem områder med malpaís i stor udvikling, og herfra kan man starte opstigningen til toppen, hvis man har tilladelse til det. På dette lille plateau ligger i dag svævebanens højest beliggende station, og det er her den virkelige opstigning til krateret begynder.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Lavakanalen

Opstigningen til krateret starter lige ved væggen til en stor lavakanal, der også går ned ved kanten af samme. Vi vil lægge mærke til, at der er steder på denne væg, der er mere eller mindre glatte på grund af mere tyndtflydende lava, og at der er andre steder, hvor vi kan se dannelsen af kanalen med flere lag lava.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Telésforo Bravo-vejen

Denne sidste strækning på opstigningen er opkaldt efter den store kanariske geolog, der mente, at denne var perfekt til at nå op i krateret. Vejen går i zigzag og løber langs kanten af skråningens kanal, hvor vi kan se de forskellige lag af lava. Vi kan også se en række fumaroler (udstrømningssteder), selvom de ikke er lige så vigtige som dem i krateret.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Tenerife
Título
Krateret

Den sidste del af strækningen er fantastisk på grund af to ting: panoramaudsigten og selve krateret. Vi kan ikke komme ned i krateret, men vi kan nemt se de svovlholdige dampe fra udstrømningsstederne samt svovlaflejringerne i krateret, der engang blev brugt til at udvinde svovl. Vær forsigtig, hvis du sætter dig ned. Det anbefales ikke, fordi det kan give pletter på tøjet på grund af svovlsyren, der dannes ved en kombination af de svovlholdige dampe og vanddamp.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
1
54784
10 13
262
10045