Las Vegas

En rejse igennem den traditionelle arkitektur på Sydtenerife

Landruten på Sydtenerife går igennem landsbyen Las Vegas og giver mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med det helt særlige ved den traditionelle kanariske arkitektur. Turen omfatter også besøg til vandkilderne og til de tunneler, der fører vand op i højderne på øens sydlige del. Dette naturlandskab har områder med kanarisk fyr, oprindelig undervegetation med arter som soløje og gyvel, samt plantebevoksninger med tabaiba, verode og tajinaste, der er hjemmehørende på øen.

Denne behagelige landtur varer 2 timer

Turen igennem landsbyen Las Vegas foregår ad asfalterede gader og går derefter over i brostensveje og skovveje, indtil man når frem til et område tæt på Parque Natural de la Corona Forestal. Den er 8 km lang og har næsten ingen højdeforskel. Start og slut er ved Virgen de la Esperanza-kapellet. Pga. den lave sværhedsgrad kan ruten gennemføres på lidt under 2½ time. Det anbefales at være iført passende tøj og sko samt medbringe mad og kolde drikkevarer.

Længde
7,7 km
Localidad
Granadilla de Abona
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Circular de las Vegas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Kapel for Nuestra Señora de La Esperanza

Landsbyen Las Vegas var det første bosættelsessted efter erobringen i Granadilla-kommunen. Den har bevaret sine landlige omgivelser og traditionelle arkitektur. Vi starter ved kirken for Nuestra Señora de la Encarnación, hvis klokke ikke er placeret i bygningen men i et fyrretræ, der står på pladsen foran kirken.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Vand og ild i tufstenen

Når man lige er begyndt at gå op ad stien, kan man se et interessant etnografisk sted med en brønd, der er hugget ud i tufstenen på vores højre hånd og en lille vaskeplads, der også er lavet af klippen på vores venstre side. Lidt længere oppe kan vi se en ovn, der med de samme materialer samler vand og ild på denne flodseng ved udkanten af landsbyen.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Las Vegas

Landsbyen og dette steds navn (Las Vegas; flodsletterne) stammer fra den måde, hvorpå man lavede marker i disse områder med skråninger, meget lidt vand og jord i en ikke så høj kvalitet. Man ledte efter små vandingskanaler, hvor man kunne stoppe vandstrømmen og dermed fange den med dynd og lave marker til afgrøder. Dette er flodsletterne, der ligger rundt om denne bakke. På bakkens knold er der et af de typiske vandhuller, der er blevet gravet ud i klippen på øens sydlige del.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
En rørformet flod

På hele denne tur kommer vi til at krydse over masser af vandrør. Her krydser stien den sydlige dels kanal, der løber gennem disse halvåbne områder. Det er en af de vigtigste kanaler på øen, for den samler vand fra tunnelerne i de store højder for derefter at vande de forskellige områder ved hjælp af tyngdekraften. Når man fortsætter op ad stien Lomo Seco, kan man lægge mærke til, at der på ens højre side er gravet en grøft i hvid tufsten, så vandet kunne transporteres til de gårde, der lå i nærheden.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Mellem juvel-slangehoved

Dette er anden gang, vi krydser over Barranco Seco, der på trods af sit navn, som betyder "den tørre skrænt", byder på et af rutens mest interessante steder inden for botanik. Vi har hele tiden gået på de lave områder med fyrretræer, selvom det mest interessante er underskoven, hvor vi finder cistusroser, gyvelplanter og især på denne skrænt masser af juvel-slangehoved.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
En tør mølle

En del af vandmøllen ved Las Vegas er stadig i acceptabel stand, men vi må forestille os, hvordan den har fungeret, da møllen ikke længere kan hverken selv påfylde vand eller køre. Denne mølle anvendte det vand, der kom fra toppen, til at male korn, og den blev desuden anvendt til at vande markerne uden at spilde vandet.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Et rør i vejkanten

Vi fortsætter nedad mod et nyt flodleje, og i vejkanten er der en lille jameo (vulkansk grotte med sammenstyrtet loft), hvor man kan få adgang til et vulkansk rør. De er meget almindelige på øen og skyldes lavastrømme, der nedkøles i deres øverste lag men fortsat løber i den nederste del, indtil de nedkøles helt, og der derefter danner denne type vulkanske grotter. I må gerne kigge ind i grotten, men undgå selv at vove jer derind. Det er nødvendigt at have specialudstyr og få hjælp fra eksperter.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
De gamle huse i grotterne

At udgrave kunstlige grotter ved at udnytte de naturlige åbninger er en praksis, man har nedarvet fra de oprindelige indbyggere. Det gøres især i områder som Las Vegas med klipper af tufsten, der er nemme at gennemhulle. I vejkanten kan vi se et lille eksempel på denne form for habitat, der udnytter terrænnet, og som var meget almindelige i øens sydlige område.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Tenerife
Título
Vand på træ

I denne slugt er der en vandingskanal, der er et eksempel på de gamle former for vandledninger. En kanal af træ, måske af loblolly-fyr, går tværs over slugten og er placeret på blokke af sten. Det at man har indføjet et moderne rør i denne vandingskanal har sikkert noget at gøre med bevarelsen af denne type anlæg, der var meget almindelige, før man havde cement og plastikrør.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
1
54784
10 13
262
10045