Stjernekigning fra Orchilla Fyrtårn

Observatoriet ud til havet, hvor nulmeridianen løb

Orchilla Fyrtårn, der ligger mod vest på øen El Hierro, er nem at komme til i bil og har en naturlig placering for at betragte himlen lige ved det rolige Atlanterhav og på et sted, hvor der er ringe lysforurening. Ud over den store astronomiske betydning er turen også umagen værd ud fra et historisk synspunkt: I det 17. århundrede valgtes dette sted som referencepunkt for at fastsætte nulmeridianen, indtil den blev genplaceret i den engelske by Greenwich i 1885.

Se stjernebilledet Tyren, der varsler efterårets afslutning

I Orchilla, først på natten i november måned, og hvis man kigger mod øst med fyrtårnet til venstre og havet bag sig, kan man se et stjernebillede, der varsler efterårets afslutning. Det drejer sig om Tyren med dets karakteristiske form som et hoved med lange parallelle horn. I dette hoved, der udgøres af stjerner med form som bogstavet V, stråler en af stjernerne klarere end de andre. Det er Aldebaran, et arabisk navn, der betyder "følgesvend", hvilket hentyder til, at den ser ud til at følge stjernehoben Plejaderne i dens gang hen over himlen. Og denne stjernehob synes med det blotte øje at være en lille komet, men gennem kikkert eller vidvinkelteleskop lyser den op.

Altitude
132 m
Protected sky
Område med høj klarhed
Parking
Protected natural space
Localidad
Punta de Orchilla

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Sluk bilens lygter, og brug ikke lommelygter. Herved bidrager du til at formindske lysforureningen på himlen.
- Hvis du besøger et astronomisk udsigtspunkt, bør du respektere og beskytte inventaret (informationspaneler, gelændre, siddepladser, belysning…).
- Forsøg at være stille eller tale lavmælt. Det gør oplevelsen bedre.
7
9
262
10045