De bedste vulkanske vine findes på La Palma

En guide til vine dyrket i varmen fra lavaen

Vinene fra La Palma, der lagres på tefade, kommer fra vinstokke, der er dyrket i vulkansk jord. Disse to egenskaber, sammen med druetypen, hvis sorter stammer fra tiden før vinlusen, giver denne drik en unik smag, der er en glæde for selv de mest eksklusive ganer.
For at forstå udsøgtheden af vinene fra La Palma, er det nødvendigt at dykke ned i den traditionelle og unikke metode, hvor druerne gæres på tefade, lavet af kanarisk fyrretræ, og den århundredelange dyrkning i den unge vulkanske jord. Områderne, hvor denne unikke eliksir produceres, omfatter forskellige dele af øen som Puntallana, San Andrés y Sauces, Barlovento, Garafía, Puntagorda og Tijarafe.

Contenido

For besøgende, der er historieinteresserede, byder La Palma på mange vinkældre.

Bodegas Tamanca, der blev grundlagt i 1996 som et lille familieforetagende, ligger i nærheden af Cumbre Vieja-området, hvor øens sidste vulkanudbrud fandt sted, for blot at nævne nogle få. Vinene fra disse vingårde nyder godt af den rige vulkanske jordbund, som giver dem en stor variation af hvide, røde og malvasia vine. For at komme til vingårdene skal man bruge den nye Las Manchas-vej, med adgang fra Tajuya-krydset i kommunen El Paso, som blev bygget efter udbruddet. Ud over en traditionel restaurant sælger disse bodegaer vinen direkte. Faktisk er tønderne anbragt på bordene hos de spisende gæster.

LaBodega Teneguía, som ligger meget tæt på centrum af Fuencaliente, har 70 års historie. De mere end 15 forskellige vine, som ikke er gæret på fade, er kendetegnet ved deres druer, som er dyrket i vulkansk jord, hvor Teneguía-vulkanen havde sit sidste udbrud i 1971. Bodegaen er det ældste andelsselskab på øen og producerer sine vine med druer fra andelshavere spredt over alle La Palmas kommuner. For interesserede besøgende har bodegaen et salgssted, hvor man også kan smage de vidunderlige vine eller nyde en guidet tur.

Endelig kommer vinene fra Bodega Vega Norte, som er gæret på tefade, fra kommunerne Garafía, Puntagorda og Tijarafe. Her ligger vinmarkerne på meget stejle skråninger, der er gennemskåret af mange dybe kløfter. Derfor ligger de fleste af vinmarkerne højt, mellem 1000 og 1500 meter over havets overflade. Bodegaen ligger i Tijarafe kommune, på hovedvejen mellem Tijarafe og Puntagorda. Her kan man købe vinen, og hvis man vil, kan man kombinere den med vine og oste fra La Palma.

Contenido

Vinhuset Juan Matías Torres er et af de mest elskværdige og internationale vinhuse på La Palma. Victoria Torres er femte generation af en familie af vinbønder, der forkæler deres druer dyrket i vulkansk jord og derefter gærer vinen på deres gamle tefade.

Victoria Torres fremstiller alle sine vine på en håndværksmæssig måde, med spontane gæringer og uden kuldekontrol. I vinmarken følger hun økologiske kriterier, deler den biodynamiske filosofi og bruger plantepræparater, men "uden påbud". Mange af opgaverne, både i vinmarken og i vinhuset, udføres stadig med håndkraft. Den største vingård ligger i Fuencaliente, og vinene er efterspurgte i hele Spanien og i lande som Japan.

Bodegas Perdomo i den idylliske landsby Las Tricias i kommunen Garafia er en lille familievingård, hvis marker ligger mere end 1.200 meter over havets overflade, og som har D.O. La Palma. I samme kommune tilbyder Bodegas Tagalguén økologisk vin af høj kvalitet, fremstillet på traditionel vis.

Det er den vej, som de unikke vine fra Isla Bonita følger, og som La Denominación de Origen de Vino de La Palma står bag, og som i mere end 25 år har anerkendt og certificeret kvaliteten af øens vine, ikke kun på disse vingårde, men også på mange andre, som kan ses på Denominación de Origen's hjemmeside.