La Palma er kendt for sine store, frodige, gamle skove, men naturens magi er langt mere end det. Stier mellem vulkaner og have af skyer, imponerende udsigtspunkter og observatorier, hvorfra man kan betragte stjernerne, eller saltværker, der åbner sig mod havet, er blot begyndelsen på rejsen igennem øens sande væsen.
Nationalparken Caldera de Taburiente
Dette enorme krater på over otte kilometer i diameter ligger i hjertet af øen og gennemskæres af dybe kløfter. Parken har en helt særlig hovedperson, nemlig vandet, som altid er til stede i vandløbene og de små vandfald. Men der er mere. De imponerende lodrette vægge, der omgiver krateret, er dækket af den intense grønne farve fra de frodige fyrreskove, hvilket skaber et storslået landskab, som vil sætte sig fast på nethinden. Ud over det kanariske fyrretræ, der er et naturligt symbol på øen, er dette område hjemsted for en lang række forskellige arter af flora og fauna, hvoraf mange er unikke for øen.
På en vandretur igennem denne vidunderlige natur kan man opdage dens kringelkroge, lytte til fuglenes sang og træernes raslen i grenene. Efter vandreturen inviterer vandløbenes kølige vand til at stoppe op for at hvile og nyde øjeblikket.
Vulkanruten
Det drejer sig om en af de smukkeste ruter i verden og en af de mest berømte på La Palma. Ruten var tidligere en vigtig kommunikationsvej mellem de forskellige dele af øen. Det skal siges, at ruten er barsk i sin helhed, men at gå denne rute på lidt over otte timer igennem naturparken Cumbre Vieja giver mulighed for at opleve øens to sider, betagende landskaber og, på klare dage, nyde udsigten til naboøerne La Gomera, El Hierro og Tenerife. Imponerende!
Og hvis man er så heldig at få denne oplevelse i begyndelsen af sommeren... Ekstraskønt! Blomsten ”corazoncillo” er en endemisk kanarisk plante, der blomstrer med sin intense gule farve og dækker jorden som et tæppe, der sammen med fyrretræernes grønne farve skaber en smuk kontrast til den mørke vulkanske jord.
Skoven Los Tiles
En af de vigtigste laurbærskove i verden findes på denne ø. Los Tiles er en primitiv og fugtig skov, der består af mange plantearter, som andre steder forsvandt i slutningen af tertiærtiden. Stierne fører os ind i en skov, der er så frodig, at end ikke lyset kan trænge igennem den visse steder. Denne frodighed gør det muligt at betragte kæmpebregner, adskillige træarter - nogle af dem er enormt høje - vandløb, små træbroer... Og med lidt held kan man observere nogle af de flygtige og sky laurbærduer, der lever i disse skove.
Roque de los Muchachos
På øens top i næsten 2.500 meters højde og på kanten af den imponerende Caldera de Taburiente ligger et af de bedste astrofysiske observatorier i verden. Det er netop den store højde sammen med andre faktorer som den privilegerede geografiske beliggenhed og en usædvanlig stabil atmosfære, der har fået astronomer og astrofysikere verden over til at søge mod denne kanariske ø for at installere de bedste teleskoper på planeten. Og denne ekstraordinære kvalitet skal bevares. Derfor er der på De Kanariske Øer en særlig lov, der beskytter himlen mod lysforurening.
Udover de imponerende teleskoper, hvor de mest fremragende videnskabsmænd fra mere end 20 lande arbejder utrætteligt, har det højeste sted på La Palma også andre overraskelser i vente. Den imponerende Caldera de Taburiente i al sin storhed er omgivet af en betagende vulkansk natur, det tilsyneladende ligger livløs hen, indtil planterne ”codeso” og ”retama” liver den op med sine farvestrålende blomster... Så er landskabet pludselig badet i hvidt og gult.
Santa Cruz de La Palma
Øens hovedstad er en hyggelig og fin by, hvor livet går stille og roligt. På en spadseretur igennem de brostensbelagte gader i det historiske centrum, kan man beundre den omhyggeligt bevarede traditionelle arkitektur med de storslåede balkoner, der er bygget i udskåret træ, og som uden tvivl er blandt de bedst bevarede på De Kanariske Øer. Plaza de España er et af de mest besøgte områder i Santa Cruz de La Palma, hvor man finder et udpluk af de bedste renæssancebygninger på De Kanariske Øer.
Denne lille by er også vært for særegne fejringer. En af dem er dværgenes dans, en original festlighed, der finder sted hvert femte år, og den berømte fest Los Indianos, en af de mest unikke festlige begivenheder i Europa.
Salinas de Fuencaliente
I den sydlige del af øen finder vi dette imponerende skue, hvor det blændende hvide salt og de lyserøde saltsøer står i kontrast mod den mørke vulkanske klippe. Udover den ubestridelige naturskønhed er dette et sted af stor etnografisk værdi, da der stadig anvendes traditionelle metoder til udvinding af salt, hvilket giver et økologisk produkt af ekstraordinær kvalitet, som man kan tage med hjem som souvenir.
Og som om det ikke var nok, er Salinas de Fuencaliente blevet erklæret for et område af videnskabelig interesse som redeplads for trækfugle.
Vulkanen Teneguía
Denne unge vulkan, som ligger meget tæt på Fuencalientes fyrtårn, gik i udbrud i 1971 og skabte et smukt landskab af mørkt sand og lava, som har øget øens overflade. Hvis man ønsker at lære mere om områdets vulkanologi, kan man bruge tid på det nærliggende San Antonio Volcano Visitor Centre, hvorfra stien langs krateret fører til et udsigtspunkt. Udsigten er ubeskrivelig, og man bør tage sig tid til at beundre den.