Information om Teno Naturpark
Den perfekte dag i Teno Naturpark begynder i besøgscentret Los Pedregales. Centret er indrettet i et smukt hus med stråtag og overdækket atriumgård midt i El Palmar-dalen, hvor der er en omledning på landevej TF-436. Centrets opmærksomme personale kan planlægge den helt rigtige rute til dagen. Plancherne og videofremvisningen giver oplysninger, som hjælper turisten til at forstå hele den naturmæssige skønhed, der venter ved forude.
Til dem, som ønsker at vandre, kan besøget benyttes til at reservere plads på en af ruterne, som parkens guider forklarer eller købe lokale produkter så som honning eller safran fra Teno. En lille kilometer fra centret ligger fritids- og campingområdet Los Pedregales, hvor man kan spise medbragt mad eller overnatte i telt. Hvis man kommer en søndag, må man absolut tage hen på landmændenes marked, som afholdes i en bygning, som støder op til besøgscentret.
Landsbyen ligger i den øverste del af dalstrøget mellem Abache og La Fortaleza, der rejser sig op i landskabet, og Tarucho-klippen. Den udgøres af fire kvarterer nede under landevejen, der tidligere var stien, som forbandt Santiago-dalen med Palmar-dalen. For at komme til bjergstien skal vi gå ned igennem La Piedra-kvarteret, hvor vi finder Nuestra Señora de la Concepción-kapellet fra det 18. århundrede. Pladsen med kapellet er tæt af laurbærtræer.
Stenhuse på toppen af en naturpark
Teno Alto er en lille bjerglandsby, som ligger på toppen af Tenerifes vestligste halvø, inde i Teno Naturparken. Når man kommer hertil i bil ad landevejen, som fører herop fra landsbyen El Palmar, vil man som det første se en smuk klynge gamle huse med tegltag og hvidkalkede og sennepsfarvede stenmure. Landsbyen ligger mellem grønne bjergrygge med terrasser, som er opdyrket, og hist og her ser man fåre- og gedeflokke og lokale hyrder.
En meget fin alternativ rute op til landsbyen går ad Callejón de Teno-stien, som starter tæt ved besøgscentret Los Pedregales, i El Palmar, og fører herop ad en fem kilometer lang stenvej. I bydelen Los Bailaderos kan den besøgende gøre holdt og smage det lækreste gedekød, lokale oste og vine, eller købe en pose af den næringsrige blanding af forskellige ristede og malede kornsorter, som er typiske for De Kanariske Øer: 'gofio'-mel.
Flora og fauna i bjergene på Tenerife
Teno Naturpark er dækket af et grønt tæppe, som indeholder en enorm biologisk rigdom. Dette grønne lag strækker sig helt fra kysten og op til toppen af den bjergrige halvø i det vestlige Tenerife og rummer mange former for spændende vegetation: vildnis med kandelaberformede buske, som har tilpasset sig de ørkenagtige forhold, fugtige urskove med laurbærtræer, lyngskove, som er op til 15 meter høje, og lodrette haver bestående af planter, som trives på bjergsiderne.
Dette spændende og meget sammensatte naturområde er befolket af en fascinerende fauna med sjældne arter, så som fiskeørnen, kæmpefirbenet, som kun lever i Teno-parken, og et utal af hvirvelløse dyr som for eksempel skinnende, flerfarvede biller, hvoraf mange kun lever netop her i dette lille hjørne af kloden. Og dertil finder man i havet, som breder sig ud foran naturparken, store flokke af legesyge delfiner og elegante grindehvaler, som lever fast i dette område.
En af de flotteste laurbærskove på Tenerife
Størstedelen af de laurbærskove, som for millioner af år siden dækkede store dele af kloden, bukkede under på grund af gletscher dannelse og andre drastiske klimaændringer. Men på Tenerife overlevede de. Det er grunden til, at Teno Naturpark, i det vestlige Tenerife, den dag i dag råder over en fremragende urskov af stedsegrønne træer dækket af bregner og lianer, som ligner en scene fra en film om dyrelivet på ældgammel tid. Det er det berømte Agua-bjerg.
Denne gamle løvrige og fugtige skov er passet ind mellem de højeste tinder på Teno-parkens bjergryg, og man bør bevæge sig derind til fods. Sti nr. PR-TF 52, som er 2,5 kilometer lang og forbinder byerne Las Portelas og Erjos, er en af de bedste, når man vil udforske området. Hvis man har en håndbog om naturen på De Kanariske Øer med, vil man kunne spotte sjældne træsorter ud som 'viñátigo' og 'aceviño', og de to duearter, rabiche og turqué.
Vandsportsaktiviteter ved klippevæggene Los Gigantes
Selvom havet omkring Naturparken Anaga ikke direkte er en del af parken, kan den alligevel byde på nogle af de allerflotteste kystscenarier på De Kanariske Øer: Los Gigantes-klippevæggene. Denne amfiteaterlignende klippeformation ved kysten på 2,5 i diameter og dannet af lodrette vulkanske klipper på op til 600 meters højde, udgør den sydligste del af parken, som ligger på vestsiden af øen Tenerife. Det er virkelig en luksusoplevelse, at dyrke vandsport med denne baggrund.
Fra marinaen i den nærliggende turistby, Los Gigantes, kan man komme med på guidede ture i grupper for at sejle i havkajak, paddle board og dykke i det indbydende blå vand foran de stejle klippevægge. Her holder øresvin og tropiske grindehvaler til året rundt, og man kan også se spækhuggere og blåhvaler på gennemrejse. Fra marinaen i Los Gigantes går der også sejl- og motorbåde, som sejler ture langs hele kysten, og hvis forholdene tillader det, sejler de også til den afsidesliggende og attraktive strand, Masca.
Oplev kulturen i landsbyerne i Teno-området
I Teno Naturparkens bjerge og dale findes stadig mange ældgamle traditioner, som har tjent til at give beboerne i disse landlige omgivelse et levebrød, arbejde og beskyttelse. Som besøgende kan man lære mere om lokalbefolkningens enkle livsstil, den nære kontakt med omgivelserne og de lokale traditioner ved at besøge landsbyerne, opsøge markederne og snakke med de lokale i deres boder og stande.
Når det drejer sig om mad, er Teno berømt for sine kartofler og sin 'gofio'-mel (typisk kanarisk blanding af ristede kornsorter). Området er også kendt for sine fåre- og gedeoste, safran-krydderi og ikke mindst søde sager fremstillet efter gamle, lokale opskrifter. To specielle og overraskende kulturtræk er en særlig teknik til at stige ned af næsten lodrette klippevægge kaldet 'hyrdespringet', og den livlige folkemusik fra Alto Teno, tajaraste, som danses af grupper i farvestrålende, lokale folkedragter.
Hvor kan man overnatte i Teno Naturpark
Hvis man virkelig vil opleve Teno Naturparkens natur, landskaber og traditioner, bør man tilbringe mere end en dag herude. To meget gode overnatningsmuligheder på denne halvø på vestsiden af Tenerife er på den ene side de mange private landhuse, som ligger fordelt over hele parken, og på den anden side lokalregeringens flotte skovhytte, bedre kendt som Bolico-gæstehuset.
Hvis man søger hygge og stilhed, er det en god idé at indlogere sig på et landsted. Mange af dem er gamle ejendomme bygget af vulkanske klipper, tagsten og ædle træsorter, som ligger ude på landet eller oppe i bjergene. Hvis man gerne vil træffe andre mennesker, er en god mulighed gæstehuset Bolico, som ligger i udkanten af landsbyen Las Portelas, tæt ved laurbærskoven. Tilbyderværelser både eneværelser og med flere senge, og i receptionen kan man bestille guidede aktiviteter i naturen
Vandring i Teno Naturpark
Teno Naturparkens behagelige klima og landskabsmæssige skønhed giver en lyst til at tage vandrestøvlerne og rygsækken på og begive sig gennem dette bjergmassiv i den vestlige del af Tenerife. Det er kun få af øens naturområder, som et så velafmærkede og har så velholdte stisystemer. Der findes 10 frie stier, to stier, hvor man selv finder vej, og en rute med forklaringer undervejs. Hvis man søger information om stierne, kan det fås på besøgscentret Los Pedregales.
Rygraden i stisystemet er sti nr. PR-TF 51, som går fra byen San José de Los Llanos til den yderste spids af Teno-parken (det vestligste punkt på Tenerife). Den 14 kilometer lange sti går gennem parken fra øst til vest langs kanten af bjergryggen. En anden populær vandresti er PR-TF 53, hvor man selv finder vej, og den forbinder byerne Erjos og Los Silos via en imponerende nedstigning med udsigt til den nordlige område la Isla Baja, som er en stor slette ved kysten beplantet med bananpalmer.
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Tænd ikke ild uden for de tilladte områder, og vær i særdeleshed forsigtig med det i sommermånederne.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).