Tamadaba-Bajada de Faneque

Trekking hen over skråninger, gennem tidsler og landsbyer på Gran Canaria.

Området Tamabada har en af de bedst bevarede fyrreskove på den nordlige del af øen Gran Canaria i et enestående område pga. dets net af skråninger, klinter og bjergmassiver. På denne trekking-rute, hvor forekomsten af store kolonier af cardonal-tabaibal-bevoksningen er iøjnefaldende, er det muligt at besøge nogle afsondrede landsbyer -flere af dem er forladte- af arkæologisk værdi såsom El Risco og Guayedra-dalen. Tæt på havet hæver skråningerne og klippevæggene sig mere end 1.000 m op over havets overflade.

Gáldar- og Agaete-kysten i fugleperspektiv

Ruten går fra skovhuset i Tamadaba til klippeskrænten Faneque, hvor man i fugleperspektiv kan se hele Gran Canarias nordvestlige kystlinje med Gáldar og Agaete kommuner i baggrunden. Denne trekking-rute har en samlet længde på 4 km og en gennemsnitlig højdeforskel på 266 m. Den går hen over sikker grund, bortset fra hvor den går hen over en del af den gamle vandkanal, som blev bygget i midten af forrige århundrede. Tamadaba besidder 25 % af øens endemiske flora og 20 % af hele øgruppens ditto.

Længde
4,9 km
Localidad
Agaete
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Bajada de Faneque-Tamadaba
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Casa Forestal (Skovhuset)

Vi starter i skovhuset i Tamadaba - en bygning, der ligger inde i fyrreskoven ud til landevejen, og som har en vejrstation. Tamadaba har været et sted med traditionel brug, men til trods herfor er den flotte naturlige fyrreskov bevaret. Endvidere er det et område, som er usædvanlig rigt på plantevækst på klippevæggene, hvor man finder mange endemiske arter.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Fyrretræer med skæg

Vi går igennem en fugtig fyrreskov, som der ikke findes mange af på øen Gran Canaria, hvor de tørre fyrreskove dominerer. Vi lægger mærke hertil, fordi der fra fyrretræerne og endog fra den underskov, en fayal-brezal bevoksning i den lille slugt, som vi går igennem, hænger mosarter, der minder om skæg, og som vidner om den næsten permanente fugtighed inde i skoven.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Cueva del Zapatero (skomagerens grotte)

Denne grotte er hugget ud i klippen og har en delvis muret facade og en dør, der værner om grottens indre. Den blev brugt af personer, der udnyttede fyrreskovens ressourcer, først og fremmest fyrrenåle og kul. Det er et levn fra den tid, hvor bjergene var rige på ressourcer, som blev udnyttet af bosættelserne i nærheden.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Risco-kløften

Til venstre for Faneque-bjergryggen ser vi Risco-kløften og midt i flodsengen på klippeskrænten en landsby, der hører til Agaete kommune. Den går under navnet Charco Azul-kvarteret (den blå sø), fordi der findes et ferskvandsspejl i bunden af El Risco kløften, hvilket skyldes forekomsten af en "gigantisk gryde", formet af den eroderende effekt af de aflejrede materialer, der falder lodret ned på klippen. Den hurtige bevægelse af afstrømningen gør, at disse strukturer tømmes for sedimenter og bliver til det så opsigtsvækkende vandspejl.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Om Agaete

Udsigten over Gran Canarias nordvestkyst er fremragende fra nordskråningen af Lomo de Faneque. Neden for os Guayedra-kløften, på kysten Nieves havn med Agaete til højre i slugten af samme navn, mod nord Tamadaba, på spidsen fyrtårnet ved Sardina del Norte og endelig udsigten til Gáldar-bjerget med den gamle oprindelige hovedby langs bjergskråningen.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Morro de las Lechugas

Vi afslutter turen på denne knold, der er et rigtig godt udsigtspunkt over Faneque-klippen efter at være kommet igennem passet ved Los Pasitos. Udsigten går lodret nedad og er helt unik. For vores fødder falder klippevæggen svimlende ned mod havet. Det er et sted, hvor vi kommer til nye kræfter, og hvor der er panoramisk udsigt, som er hele tilbageturen værd. På vej tilbage benytter vi lejligheden til at opleve Tamadaba-fyrreskovens pragt.

Bæredygtighed
Sostenibilidad
- Efterlad aldrig affald eller cigaretskod i de naturlige omgivelser. Rester af mad giver grobund for gnavere og vilde katte, som kan være til fare for dyrelivet.
- Respektér dyrene, forstyr dem ikke, og fodr dem ikke. Hvis du ser et såret dyr, kan du anmelde det på nødnummeret 112. Pluk ikke blomster og planter.
- Saml ikke sten eller andre naturgenstande, og tag dem ikke med hjem. Du bør heller ikke ændre på naturens orden ved at lave de berømte ”tårne” af sten.
- Betræd ikke områder, hvor det ikke er tilladt, og respektér stiernes afmærkning. At bevæge sig uden for stierne skader omgivelserne og kan desuden være farligt for dig og dem, du følges med.
- Hav altid dit kæledyr i snor.
- Forstyr ikke de naturlige omgivelsers ro med overdreven larm (høj musik, råb...).
2
54784
10 13
262
10045