César Manriques kunst

Kanarisk kunst og kultur

César Manrique var en foregangsmand inden for kanarisk moderne kunst. Han var en verdensmand, men Lanzarote var uden tvivl det sted, der havde størst indflydelse på hans måde at fortolke kunsten på, og hvor hans eftermæle har størst indflydelse.

Han var en pioner inden for økologi, og hans ekstraordinære syn på relationen mellem natur og menneske kan spores i størstedelen af hans værker. På alle De Kanariske Øer er det tydeligt at se, hvordan hans kunst er en hyldest til øerne, i særdeleshed til hans hjemø. Kunstneren efterlod mange små, hyggelige kroge, der taler for sig selv og er fine at besøge for at komme tættere på de lokale omgivelser.

Contenido

César Manrique (1919-1992) blev født i Arrecife, Lanzarote. Han var maler, billedhugger, arkitekt og en mangfoldig kunstner. Han læste i Madrid, og efter at have udstillet i hele verden flyttede han i 60’erne til New York, der var datidens mekka for kunst. Få år senere vendte han tilbage til Lanzarote for definitivt at slå sig ned på sin fødeø. Her startede han sit mest personlige og ambitiøse projekt: at anvende selve øen som et kæmpe lærred til at udtrykke sine miljømæssige værdier. Kærligheden til hjemøen ses i hans værker, der udtrykker stor respekt for de naturlige omgivelser og for de lokale arkitektoniske traditioner.  I 1978 modtog han en international pris for økologi og turisme.

Contenido

César Manriques kunstneriske værk fulgte tidens strømninger, men hans opfindelser på kanarisk grund bærer præg af hans udforskning af nye ting. Det er tydeligt, at han søgte en respektfuld og integreret dialog med den omgivende natur. Udsigtspunkter, haver, kystanlæg, kulturcentre… Listen er uendelig og overvældende med sin originalitet og tidløse modernitet. César Manriques værker kan især ses på Lanzarote, men også på Fuerteventura, Tenerife, La Gomera og El Hierro. 

Contenido

Dette er det første center for kunst, kultur og turisme skabt af César Manrique og et af de mest klare eksempler på harmoni mellem kunst og natur. Kunstneren benyttede en vulkansk tunnel til at skabe et naturligt auditorium af ekstraordinær skønhed. Her findes også en palmehave med en kunstig sø og museet Casa de los Volcanes, et vulkancenter af høj videnskabelig og kunstnerisk værdi.

Contenido

César Manriques stærke personlige engagement og hans økologiske vision ligger bag den måde, hvorpå han forvandlede en gruppe vulkanske lavabobler til sit eget hus, hvor han boede i flere år. Huset, hvor mange af datidens store personligheder og kunstnere overnattede, huser i dag en museumsstiftelse, der bærer hans navn. Huset er indrettet med kunstnerens egne værker og private samling, og et besøg på museet og rundt i huset er den bedste måde at få et indblik i denne uforlignelige kunstners univers. 

Contenido

Lago Martiánez med sin placering nær kysten et perfekt eksempel på arkitektur tilpasset et strandmiljø. Denne 33.000 m2 store lagune har form som en kæmpe smaragd. I dens indre finder man fem øer, som byder på restauranter, madsteder og natklubber. Terrasserne og haverne med lokal flora bidrager til en eksotisk atmosfære, og hele komplekset, hvor man finder flere af kunstnerens skulpturer, passer på smukkeste vis ind i den traditionelle kanariske arkitektur.

Contenido

Andre værker af César Manrique, som man kan se på De Kanariske Øer